Rundveehouderij

Achtergrond

Hoera, een Russische bekapbox

De koeien moeten bekapt worden. De Kazakken willen de dieren op de grond trekken en dan behandelen. Dat gaat niet door! Gelukkig is er nog een Russische bekapbox.

De eerstvolgende stap, na het aanpakken van die steengroeve, moest zijn de koeien in de bekapbox te doen. Maar die was er niet. Nee, ze legden koeien gewoon op de grond!

Ik keek ze aan, want dat kon niets anders dan een gevecht zijn. ‘Nee, zo doen we dat altijd’. Altijd is dus niet vaak, want dat is een geworstel voor de koe en de Kazak. En slecht voor de koe ook nog. Dus ik wacht terwijl ze aan de gang gaan. De koe op de grond met touw om haar heen. Daarna tilden ze de poot voor me op.

Gelukkig hadden ze wel een bekapmes. Helemaal nieuw? Inderdaad: nog nooit gebruikt! Ik sneed er wat mee over het loopvlak maar dat was niet te doen in die sta- en worstelhouding.

Zonder box niet bekappen

Ik zei ze dan ook dat ze het konden bekijken. Zo ga ik niet verder. Straks ben ik vingers of wat anders kwijt. ‘Heb je geen Russisch model bekapbox ergens liggen van vroeger’. Ja er lag wel wat. Samen zijn we gaan kijken en het ding was perfect, Net zo’n model als bij ons in Nederland!. Er zat dan wel geen vloer meer in, en veel buizen waren weg, maar het was wel allemaal oplapbaar. ‘Morgenmiddag kom ik weer en dan ga ik er vanuit dat ie klaar is, roep er maar een lasser bij’, vertelde ik ze. En wonderbaarlijk, de volgende dag was de box klaar.

Oude stinkpoot

Eerst maar eens een koe met een problematische voorpoot erin. Bij het snijden zag ik direct een oude stinkpoot. Dan was het de eigen schuld van de Kazakken dat die stinkpoot verergerde tot een gele lever: de koe kon gewoon niet genoeg vreten en viel daardoor te snel af.

Maar de tweede koe had daar zeker geen last van. Dus sneed ik haar klauw weg tot op het leven. Nog een centimeter dieper vond ik een mooi steentje van de steenbreker op de loopgang. Dat toonde ik de baas-Kazak, en toen was het bewijs wel geleverd.

In 3 dagen tijd heb ik dik 20 koeien bekapt. Veel dieren hadden tot op 2 centimeter diepte grote, vlijmscherpe steentjes in de klauwen, de meeste in de voorpoten.
Op de eerste dag heb ik ze formaline laten kopen en gezorgd dat het voetbad, wat ze gelukkig hebben, vol kwam met een formaline-oplossing. Ik vroeg ze hoeveel liter er in ging? ‘100 liter’, was het antwoord. ‘Man, dat kan nooit. Het is zeker 500 liter’, zei ik meteen. Dus meten en ja hoor tegen de 600 liter.
‘Zie je nu waarom je stinkpoot zo erg was in de zomer en nu minder? Puur en alleen omdat het kouder is. Het is nu buiten min 30 en in de stal rond min 15. Je hebt nooit genoeg gebruikt en daarom had je geen resultaat. Daarom werden de praatjes verteld dat je een buitenaardse ziekte bij de koeien had.’

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.