Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Hartkloppingen na de storm

Stormachtig weer leidt ertoe dat de stroom uitvalt. als dan ook nog de generator ermee stopt, krijg je wel hartkloppingen!

De storm die over Europa raasde, arriveerde zaterdagnamiddag bij ons. Eigenlijk was het in 10 minuten gedaan. Gitzwarte lucht, regen, hagel en onweer en 10 minuten storm. In dit soort gevallen is de stroom direct weg, want de electrakabels zijn in Hongarije meestal bovengronds. Een beetje wind en die kabels raken elkaar of er valt een boompje op, en weg is de stroom.
Onze bedrijven hebben generatoren, dus in principe is het wegvallen van de stroom geen probleem. Dus zaterdagnamiddag loopt de generator netjes automatisch aan, no problemos. Zondagmorgen is het anders. Ik ben dan een uurtje onderweg om op een ander varkensbedrijf de controle te doen, als er een stel sms-jes binnenkomt met alarmmelding ventilatie. Dat is dan óf goed nieuws (de stroom is terug) óf het is zeer slecht nieuws (geen stroom én geen generator). En laat het die laatste zijn...

Met een noodgang naar het bedrijf

De meeste stallen hebben ventilatieplafonds... Hartkloppingen, een stel opdrachten richting de bedrijsleider en k maak met de auto direct rechtsomkeer en ga als een Formule-1 coureur terug naar huis. Op de heenweg had ik al een politie-auto zien staan, dus daar ergens eventjes voetje van het gaspedaal en daarna weer richting 200 km per uur. Ja, dat is totaal onverantwoord, ik weet het. Maar de onrust als je weet dat er 6.000 knorren op je bedrijf liggen, doet rare dingen met deze mens.
Op het bedrijf aangekomen werd ik al een stuk rustiger. De harde wind zette een vacuum op een kant van de stallen, en daardoor zat er goede luchtbeweging in de stallen. De deuren stonden immers open. En sommige stallen hebben kleine ramen die open te zetten zijn. Ook was inmiddels de electromonteur gearriveerd. Die zorgde dat de gangbare stroom weer op het net kwam. En vlak daarna kwam ook de generatormonteur. Samen hadden ze het probleem in minder dan 20 minuten opgelost. Gelukkig!
Dit soort mensen kunnen bij mij niet stuk, en als extraatje heb ik ze 25 euro de man in het handje gegeven. Die 25 euro komt overeen met een gemiddeld salaris van een dag. Ze kunnen vanmiddag eventjes lekker doorzakken in een café en per man een 15 liter bier wegtanken.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    B v Lier

    Ja Roland. geen stroom is iets waar we aan gewend zijn. heb er ook een voor de stallen. heeft in 7 jaar 3500 uur gedraaid.
    even wind of gewoon een bui na droogte en hups voor een paar uur stroom weg.
    Mooi is wel bij bedrijf alle verlichting avond en nacht brand en hele dorpje pik donker tot volgende dag.en enkele gevallen zelfs 2 a 3 dagen. kun je wel weer van een echte donkere nacht genieten

Of registreer je om te kunnen reageren.