Rundveehouderij

Achtergrond

Dronken inseminator valt nuchter mee

De inseminator krijgt te horen dat hij ontnuchteren moet. Daarna is wel met hem te werken, hij is zelfs leergiering.

De dag van het bekappen bleef ik tot een uur of acht op het bedrijf. De baas zei me toen: ‘Nu heb je ons geleerd waar de dikke knie vandaan komt en dat we MOETEN bekappen wil je resultaat houden. Je hebt ons ook laten zien dat je weet hoe een koe denkt en hoe je er mee om moet gaan. Je hebt ons de ogen open laten gaan na de behandeling van dat superbeste kreng dat je behandelde en laten zien dat resultaat direct zichtbaar kan zijn na maanden kreupelheid.

En morgen ga je ons de vruchtbaarheidsgeheimen bijbrengen. En als dat ook zo gaat als vandaag met de klauwen, dan zal ik me toch af moeten vragen waarom wij zelf niet op zo’n praktische manier naar problemen hebben gekeken. Wij gaan altijd maar uit van de theorie. We zullen nooit een oplossing vinden, omdat we geen poot oppakken om te kijken of daar misschien iets onder zit wat er niet hoort. Terwijl jij, die we zien als een hoge specialist, gewoon een mes pakt en ons voordoet waar het probleem is. Je begint te kijken, komt onder mest en bloed te zitten, en leert ons dat het mogelijk is om met een koe te praten.’

Vruchtbaarheid onder de loep

De dag van het bekappen was het na 5 uur te donker om buiten aan de slag te kunnen. Dus zijn we de stal ingegaan om wat aan de vruchtbaarheid te doen. De inseminator, een man die de 50 al gepasseerd was, was hartstikke dronken. Maar hij kende zijn koeien wel.

De eerste koe was een vaars die lang geleden verworpen had. Ze had een baarmoeder die door een ontsteking totaal misvormd was. Ik zei hem: ‘Ik voel dit en dat en het zal zo en zo gaan in toekomst met de vaars. Ik zie daar geen kalf meer uitkomen’.
De hele cervix was een dikke prop. Ze zat helemaal dicht, want toen ik haar uit wou spoelen zat er een grote droge etterbal in. Wat ik ook deed, ik kon de uitspuitpipet niet tot in baarmoeder krijgen.

Ik vertelde de inseminator dat het helemaal fout zat. ‘Dat klopt niet’ zei hij. ‘Deze koe heeft een heel kleine baarmoeder’. En hij stak zijn arm er in, zonder handschoen. Wroette er wat in rond en zei me daarna ‘ja je hebt gelijk. Ik voelde het nooit zo’.

Witvuilers

De volgende patiënten waren witvuilers. ‘Nee, dat heb ik nooit gezien’, zei de man me. En enkele op dracht gecontroleerd. De baas had wel door wat aan de hand was. Hij zei de inseminator te vertrekken en de volgende morgen nuchter terug te komen.

Plezier in het werk

Dat werkte inderdaad een stuk beter. De volgende dag heb ik verder bekapt en hebben we veel koeien gespoeld. Tijdens dat spoelen werd de man steeds opener en vriendelijker naar me. Hij vroeg er op los, wilde de dieren voelen na mij en hij begon het te begrijpen. Hij vertelde me ook wat hij dan voelde en ik kreeg er gewoon plezier in hem dat te leren.

Forellen mee voor thuis

Op het bedrijf staat ook een forellenstal. Daar wordt grondwater verrijkt met zuurstof. Dat verrijkte water stroomt door bakken waarin forel geteeld wordt. Ik heb dat maar even gezien, maar bij mijn vertrek kreeg ik wel vier grote forellen mee. Mijn vrouw Liouda is een vis liefhebber en was er dan ook heel blij mee.
Ik zag in de gauwigheid wel dat het met die forellenfarm ook niet zo gaat als het moet. Jammer, want ook dat deel van het bedrijf is mooi opgezet en alle voer wordt geïmporteerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.