Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Blij met een kortere slachtweek

De slachterijen zullen er niet rouwig om zijn dat de maandag als slachtdag vervalt. Er is meer dan genoeg capaciteit om de weinige slachtkoeien die de opkopers bij elkaar sprokkelen, in een vierdaagse werkweek weg te werken. Het aanbod blijft krap.
Dat de (hoge) prijzen niet verder oplopen, komt omdat het rundvlees bij het huidige prijsniveau moeilijk te slijten is. De supermarkten wijken dan uit naar alternatieve vleessoorten. Dus eigenlijk is er op dit moment sprake van een soort plafondprijs. Tot er meer aanbod loskomt, zal de prijslijn min of meer horizontaal blijven lopen. De verwachting is niet dat dit de eerste helft van 2008 nog gebeurt.
Bij de oosterburen is het al niet anders. Ook daar onderbezette slachthaken, maar vanwege de kleine behoefte aan vlees ging met name de prijs voor jonge stieren in het Noorden en Zuiden omlaag.
EU-productie blijft zakken
De Europese rundvleesproductie blijft ondertussen onveranderd dalen, blijkt uit Eurostat-cijfers die via de PVE naar buiten kwamen. De productie van de oude 15 lidstaten (rood in de grafiek) zakte van 1995 naar 2000 flink in, om daarna rond 7,3 miljoen ton te blijven schommelen. En dat is dan nog mede dankzij een oplopend karkasgewicht, want op basis van het teruglopende aantal dieren zou je een sterkere daling verwachten.
Alleen door toetreding van nieuwe lidstaten (10 in 2004 en 2 in 2006) produceert de EU nu meer rundvlees dan in 1995. Maar ook dit totaal (de toppen van de staafjes) begint weer af te zakken.

Prognose:

Gelijkblijvend.

Eén reactie

  • no-profile-image

    DIKBIL

    DE PRIJZEN VOOR DE PRODUCENT ZITTEN OP HETZELFDE NIVEAU ALS 20 JAAR GELEDEN VOOR DE CONSUMENT GIGANTISCH GESTEGEN .BIJV VRIJDAG 2 KOEIEN GESLACHT IN DE O KLASSE PRIJS 2,70 PER KG SAMEN 1850 EURO MIN 200 EURO KOSTEN VOOR VRACHT BSE TEST ED IS 1650 EURO

Of registreer je om te kunnen reageren.