Rundveehouderij

Achtergrond

Blanke prijs richting Italiaans niveau

Al geruime tijd bewoog de Nederlandse prijs voor blank kalfsvlees zich boven het Italiaanse prijsniveau. Een doorlopende vraag naar aanvulling op de eigen Italiaanse productie maakte dat mogelijk. Afgelopen week echter kwam er een eind aan die goedertierenheid. Door een duidelijk inzakkende vraag in het Zuid-Europese land moesten de Nederlandse exporteurs omlaag met de vraagprijs om nog wat weg te kunnen zetten. Ook de vraag uit Frankrijk was stroever.
De prijs voor rosé bleef in de benen. Dat had niets te maken met een vlotte afzet, want ook hier bleek het een moeizaam gebeuren om de vleesproducten weg te zetten. Maar anders dan bij de blanke kalveren was het aanbod bij de slachterijen aan de krappe kant, waardoor de prijs het toch hield. Deze situatie lijkt deze lopende week stabiel te blijven.
Ingewijden verwachten niet dat de ophef in de landelijke pers over het functioneren van de VWA en de omstandigheden in kalverslachthuizen de prijsvorming veel zal schaden. De Nederlander eet weinig kalfsvlees, en het lijkt onwaarschijnlijk dat buitenlandse klanten zich veel gelegen laten liggen aan de negatieve berichtgeving.

Prognose:

Blank zakt verder, rosé houdt prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.