Rundveehouderij

Achtergrond

Verticaalmenger drukt de prijs van de horizontale

Bij de gebruikte voermengwagens zet de populaire en goedkopere verticaalmenger de occasionprijzen van andere typen stevig onder druk. Vooral horizontaalmengers zijn de dupe.

Mengwagens met een verticale vijzel (verticaalmenger) worden sinds een jaar of 8 steeds meer verkocht. Cijfers ontbreken, maar handelaren schatten dat 75 tot 85 procent van de nieuwe voermengwagens een verticaalmenger is. De rest zijn voermengwagens met liggende mengvijzels (horizontaalmengers).
Deze trend is niet alleen maatgevend voor de verkoop van nieuwe, maar zet vooral de prijzen van gebruikte horizontaalmengers onder grote druk. De vraag naar gebruikte horizontaalmengers is namelijk heel laag en het aanbod (de inruil op verticale) erg groot.
Een andere trend is dat steeds meer boeren een eigen laadsysteem hebben, zoals een shovel, verreiker of trekker met voorlader. Dat drukt de prijzen van de bekende horizontaalmenger met laadfrees extra. Een weeginrichting is verplichte kost. Mengwagens die dat missen, brengen fors minder op.

Vier categorieën gebruikt

Grofweg zijn gebruikte voermengwagens in vier categorieën in te delen, namelijk: 1. jong gebruikte; 2. horizontaalmengers van redelijke kwaliteit; 3. horizontaalmengers van matige kwaliteit en 4. zelfrijdende voermengwagens.
Over de eerste groep, namelijk de jong gebruikte (tot circa 4 jaar oud) zijn we gauw klaar. Die staan er weinig. En die er staan, zijn doorgaans pittig geprijsd. Soms tot wel 80 procent van de nieuwwaarde. Deze vooral verticale voermengwagens komen van boeren die plotseling stoppen of te snel groeien waardoor de huidige voermengwagen te klein werd.

Horizontaal interessant voor starter

Acht- tot 11-kuubs horizontaalmengers van redelijke tot goede kwaliteit staan te koop vanaf E7.000 tot E5.000 (20 tot 50 % van de nieuwwaarde). Alleen technisch goede en groter dan 12 kuub zijn duurder. In deze categorie vallen tevens de oudere voermengwagens die helemaal zijn gereviseerd. Een complete revisie bestaat uit een nieuwe bodem, nieuwe of opgelaste windingen om de vijzels, nieuwe losbandjes en nieuwe messen aan de mengvijzel of de uitkuilfrees. Soms worden (heel dure) hoofdlagers van de aandrijving vernieuwd, maar doorgaans gaan aandrijvingen langer mee dan de slijtdelen.
Iemand die goed zoekt kan voor E7.000 tot E8.000 een redelijke 8 à 10 kuubs horizontaalmenger vinden. Veehouders die al langer twijfelen om te gaan mengen, gaan bij zo’n lage prijs toch overstag. Ze stappen meestal over van een uitkuilbak naar een freesvoermengwagen en kunnen dan alsnog wegen en hoeven niet te investeren in laadapparatuur.

Matige menger: export of oud ijzer

Gebruikte (frees)voermengwagens ouder dan 12 jaar, technisch slecht en kleiner dan 8 kuub brengen weinig op (maximaal circa E1.500). Doorgaans zijn ze rijp voor de oudijzerhandelaar. Horizontaalmengers die op enkele punten iets beter scoren (verkoopprijs E3.000 tot E5.000) gaan doorgaans weg voor export of worden, meestal als een klant zich pas aandient, helemaal gereviseerd. Export betreft lagelonenlanden, zoals Polen, Spanje en Tsjechië. De arbeidskosten zijn daar zo laag, dat het daar wel loont om de wagen op te knappen.

Zelfrijders alleen met garantie

Het aantal gebruikte zelfrijdende voermengwagens stijgt. Geschat wordt dat nu jaarlijks 30 nieuwe zelfrijders worden verkocht. Populaire zelfrijders komen van AGM, RMH en Storti.
Gebruikte zelfrijders groter dan 10 kuub zijn makkelijk te verkopen. Kleiner dan 8 kuub verkoopt lastiger. Aangezien het aanbod gebruikte klein is, blijven ze redelijk aan de prijs. Zelfrijders kosten nieuw tussen de E125.000 en E140.000. Verkoopprijzen van technisch goede gebruikte liggen tussen de E30.000 en E75.000. Kleiner en minder courant (8 tot 10 kuub) zitten rond de E35.000. Groter en jonger gaan al snel richting de E50.000 à E60.000. Gebruikte zelfrijders worden na inruil door de dealer opgeknapt en waar nodig gereviseerd. Wie zelf sleutelt, verdient veel.

JONG GEBRUIKT: verticaal staan er nauwelijks

Jonge gebruikte voermengwagens staan er nauwelijks. Die er zijn hebben meestal een staande vijzel (verticaalmenger). Prijzen liggen doorgaans boven de €20.000 voor de zelfladende (zie foto) en boven de €10.000 voor de kleine normale verticaalmengers. Op de foto een 10-kuubs Trioliet Triomix, bouwjaar 2002, prijs: €20.000.

REDELIJKE KWALITEIT: van €7.000 tot €15.000

Horizontaalmengers van redelijke tot goede kwaliteit zijn ongeveer 6 tot 10 jaar oud. Typen met laadfrees brengen €1.000 tot €2.000 meer op. Ouder dan 10 jaar én gereviseerd vallen ook in deze categorie. Weeginrichting is verplicht. Op de foto een 7,5-kuubs, 10 jaar oude Marmix. Technisch in orde, prijs: €7.500 (in de marge).

MATIG EN VERSLETEN: van €3.500 tot oud ijzer-prijs

Horizontaalmengers ouder dan 12 jaar, kleiner dan 8 kuub en met versleten bodem, vijzels en losbandjes brengen weinig tot niets op. Iets betere worden geëxporteerd en in lagelonenlanden opgeknapt. Op de foto een 13 jaar oude, versleten 7-kuubs Unifeed zelfladende voermengwagen. Aandrijving is goed. Zo-weg-prijs: €2.450.

ZELFRIJDER: met garantie en groter dan 10 kuub is in

Zelfrijders groter dan 10 kuub worden makkelijk verkocht. De meeste met circa 3 maanden garantie. Prijzen variëren van €30.000 voor de kleinere (< 10 kuub) tot circa €60.000 voor de grotere met garantie. Op de foto een 12-kuubs AGM-zelfrijder uit 1997 met 4.900 draaiuren. Nagekeken en met garantie is de prijs €58.000 exclusief BTW.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.