Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Steengroeve in de stal

Uit ergernis over het geratel van de Kazakken loopt Bert over de loopgang. Daar vindt hij de bron van alle ellende.

Met die gele lever was ik nog niet klaar. Ik snapte nu wel dat ie niet wit was, maar geel. En daar stemden de Kazakken ook mee in. Nu moest de zoektocht beginnen naar de reden waarom de koeien te weinig vreten, want daar begint die aandoening mee.

Aan het voer kon het niet liggen, want dat was van puike kwaliteit. De luzerne was droog en heel best. Het moet dus van de poten of klauwen komen. Daar begint het gedonder mee. De koe voelt zich ziek, loopt en vreet dan niet meer. Maar als de vloer goed is, waar worden ze dan kreupel van?

Messcherpe steentjes

De Kazakken ratelden maar door en door. Ik was dat zat, en dat was een mooie reden om toch maar elke centimeter van de loopgang na kijken. Alles mooi en prima, tot ik in het midden van de loopgang kwam. Zo ongeveer bij het punt waar ik de eerste dag net niet gekomen was. Nondeju!

Een ongelijk stukje vloer, dan een stuk met gaatjes, en op een plek een kuiltje. En dat alles dicht bij het voerhek. Ik draaide er met de laars in en te gek: mijn laars zakte almaar verder in de vloer en overal steentjes los om me heen. En niet gewone losse ronde zoals bij ons in Nederland, nee, steentjes van een steenbreker die zo scherp zijn als een mes.

Ik pakte er wat op, waste ze in de drinkbak en gaf ze aan de lokale baas. ‘Kijk hier eens naar dan weet je waar alles van afkomt tot aan de gele lever toe’. Vlijmscherp waren ze, die steentjes. Zo. Probleem gevonden, direct maatregelen nemen en stoppen met praten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Guus Janssen

    Ga zo door met het schrijven van je weblogs Bert! Ik lees ze altijd met heel veel plezier!

    Wat een uitdaging!

    gr. Guus

Of registreer je om te kunnen reageren.