Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Steeds meer vraag naar gebruiksvee

Veehandelaren krijgen steeds meer bestellingen binnen voor hoogdrachtige en afgekalfde vaarzen of melkkoeien, ook al voor april en mei. Maar het is een groot probleem om die wensen te honoreren. Bedrijfsbeëindigers zijn er nauwelijks. Een handelaar geeft aan in maart normaal gesproken wel een 400 tot 500 dieren uit deze bron weg te zetten in de markt, maar nu staat de teller bekant op nul. Een collega beschrijft precies hetzelfde beeld. „En áls er dan al iemand stopt, dan zijn de buren er vaak sneller bij dan wij, en hebben alle dieren al een nieuw onderkomen gevonden.’’
Import uit bijvoorbeeld Duitsland is evenmin een makkelijk alternatief. Ook daar is het gebruiksvee allesbehalve ruim voorhanden en bewegen de prijzen zich op een hoog niveau. Import richting Nederland neemt daarom geen hoge vlucht.
Steeds meer melkveehouders hebben daarom ook interesse in kortdrachtige vaarzen. Dat is dan nog wel een tijdje wachten voor die melk opleveren, maar in elk geval is er dan in de tweede helft van het jaar voldoende vervanging op het bedrijf voor afgemolken koeien en invulling van de quotumuitbreiding die op stapel staat. Maar ook bij dit veeslag is de concurrentie aanzienlijk. Bestemmingen buiten de EU, met name Rusland, hebben ook interesse in kortdrachtige vaarzen. Prijzen bewegen zich mede daardoor in de range van €1.100 tot €1.300 per stuk. Voor hoogdrachtige vaarzen worden bedragen tussen €1.400 en €1.500 genoemd, oplopend naar €1.700 voor veelbelovende dieren. Voor een koppeltje geschikte melkkoeien geldt een spreiding van €1.300-1.700, met de aantekening dat ze nauwelijks te vinden zijn.

Blauwtong

Grote onzekerheid is er nog over de problemen die blauwtong veroorzaakt. Vanuit Nederland verzonden dieren die voor vertrek negatief (vrij van antistoffen) waren getest, bleken bij aankomst in Noord-Ierland respectievelijk Spanje ineens toch positief. Afgelopen week is door deskundigen in Brussel gesproken over de mogelijke oorzaken van óf onbetrouwbare tests, óf onverklaarbare besmettingen. Hierover was bij het afsluiten van Boerderij op vrijdagmiddag nog geen duidelijkheid te krijgen bij exportorganisatie Veepro Holland of het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR in Lelystad.

Eén reactie

  • no-profile-image

    van wijk

    heb inderdaad 2 dieren verkocht voor 1500 per stuk. Advertentie op marktplaats gezet en ze waren zo weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.