Rundveehouderij

Achtergrond

Slachthaak chronisch onderbezet

De inkopers van slachterijen praten zich de laatste tijd de blaren op de tong om slachtkoeien naar het bordes te krijgen. Veel helpt het allemaal niet. Niet dat de veehouders hun beesten achterhouden om de prijs verder omhoog de krijgen − het vee is er gewoon niet. De koeien zijn hard nodig om het lopende quotum vol te maken en in het volgende quotumjaar mee te helpen bij het vullen van de quotumverruiming van 2 %.
Voor de slachterijen is het ondertussen echt krap aan allemaal. Ze kunnen wel even wat minder lang en minder snel werken, maar uiteindelijk moeten de vaste lasten over zo veel mogelijk kilo’s vlees worden uitgesmeerd. Bij gebrek aan slachtvee gaan de runderslachterijen dan ook flink aan de gang met rosés, die daardoor nog veel harder in prijs stijgen.
Het is helaas niet zo dat door de krappe vleesproductie de prijzen aan de andere kant van de streep ook oplopen. De producten die van de uitstoot uit de melkveestapel worden gemaakt − vooral worst, gehakt en vleessnippers − hebben in de ogen van de consument (en dus de inkopers van het grootwinkelbedrijf) toch een maximumprijs. Wordt het te duur, dan is uitwijken naar kip of varkensvlees een optie.
Rendement onder druk
De hoge inkoopprijzen gaan dan ook ten koste van het rendement van de slachterijen. Die kunnen niet oneindig doorgaan met het verhogen van de prijzen. Er zal best nog iets bij komen, maar het plafond komt zoetjesaan in zicht.

Prognose:

Licht oplopende tot gelijke prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.