Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Samenwerken

Peter Schrijver ergert zich aan kortzichtige en ononderbouwde opmerkingen over samenwerken. Hij bewijst al twee jaar dat het helemaal niet zo moeilijk is.

Nu ik bijna 2 jaar samenwerk in Denemarken en (in mindere mate) in Holland, vind ik het tijd om eens een weblog over samenwerken te schrijven. De reden is ook dat ik me erger aan kortzichtige en ononderbouwde opmerkingen over samenwerken.
Als je nu mijn blog leest, kun je samenwerken nooit meer zomaar kortzichtig veroordelen.

Waarom zijn wij gaan samenwerken?

1. Als je gaat emigreren is het gevoel van onmisbaarheid nog nijpender dan op je vertrouwde stekkie. Ik heb op veel plekken in DK te hard werkende boeren gezien die zich de eerste jaren (bijna) kapot werken. Dat wilde ik niet en dat doe ik niet. Omdat ik niet onmisbaar ben. En dus rustig een weekend weg kan om te relaxen of om oude vrienden in NL op te zoeken. Dus samenwerken om ook in DK te werken om te leven en dus niet te leven om te werken.

2. Misschien zijn weinig mensen zich er van bewust, maar met meerdere personen neem je betere beslissingen. Dat is bewezen.

3. Ieder zijn specialiteit met het voordeel van meer tijd voor specifieke problemen.

4. Samen betekent ook dat je je moet verantwoorden (wie vindt dat een nadeel?). Dus minder bedrijfsblindheid.

Wie is geschikt voor samenwerking?

Maar de grote vraag is: ben je wel geschikt om samen te werken? Veel van de voordelen zijn geen voordelen meer als je slecht bent in praten en overleggen. Maar ook als je te eigenwijs bent of juist te makkelijk. Het is belangrijk dat je de ander waardeert zoals die is en om wat hij of zij doet. Maar tegelijkertijd ook, op een nette manier, direct vertelt wat je dwars zit.

Ook moet je kunnen tolereren dat de ander soms eens chagrijnig is of die inkuildrukte heel anders ervaart en niet het initiatief neemt, terwijl je dat verwacht.

Het belangrijkste is dat je beiden een doel voor ogen hebt. En die doelen moeten, in ieder geval voor de korte en middellange termijn, niet te veel van elkaar verschillen.

Samenwerken lastig?

Dus samenwerken is verre van makkelijk? Nou, dat valt wel mee. Ik denk dat het meer in de persoon zit. Je bent een samenwerker of je bent het niet!! Maar ga me niet vertellen dat samenwerken nooit werkt, want dat zegt meer over jezelf dan over het fenomeen samenwerken.

Foto

Peter Schrijver

Laatste reacties

 • no-profile-image

  erik oud stage loper

  hey je schopt het ver met die blog deze over samenwerken stond in de boerderij vandaag ga zo door

 • no-profile-image

  jansma

  volledig eens met de vorige schrijver zeer goed stuk, wij hebben zelf ook een tweetal samenwerkingen en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.
  We hebben afgebakende verantwoordelijkheden en vullen elkaar aan. en geeft ons beide meer ruimte om verder te groeien en om tijd te nemen voor gezin en andere hobby

 • no-profile-image

  veehouder uit Denemarken

  Het is zo jammer dat lang niet alle ondernemers vertellen hoe het werkelijk op het bedrijf gaat. Wij hebben 2 buren die een samenwerkingsverband zijn aangegaan, zo`n 5 jaar geleden,en elke keer als we ze spreken,heeft de ene maat wel wat te vertellen over de andere maat,dat het toch wel tegen valt, wat betreft over samenwerking en ook op privé`gebied.En dan als je een vakblad openslaat dan lees je dat de samenwerking prima verloopt, bij het desbetreffende bedrijf.Tuurlijk zitten overal voor en nadelen aan en dat mag je gerust vertellen, je hoeft je ook niet te schamen. door schade en schande wordt men wijs.En als je niet wilt vertellen hoe het werkelijk in elkaar zit, vertel dan niks.Het is zonde want we kunnen op het gebied van samenwerking nog zoveel van elkaar leren, als de wil er is.Dus iedereen die wat te vertellen, kom maar op met de waarheid. Wat zullen velen van ons verrast worden. M.vr.gr. van een ondernemersgezin uit Denemarken

Of registreer je om te kunnen reageren.