Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Pas op, het voorjaar komt eraan!

Het weer is ernaar in Frankrijk om met het voorjaarswerk te beginnen. Halbe Rosema vraagt zich af wat zijn collega's doen, want hij is de enige die in het veld werkt.

Het voorjaar hangt in de lucht, je ruikt het en je voelt het. De grond is droog, dus ideaal om het voorjaarswerk op tijd af te hebben. Dan verwacht je grote drukte op het land, maar het tegenovergestelde is waar: Ik ben de enige en om me heen is het angstig stil. Geen trekker te bekennen. Ook het geluid van de weidevogels moeten we hier missen. De kieviten die hier in grote koppels hebben overwinterd zijn vertrokken, waarschijnlijk naar Nederland.

Franse boeren doen nu niks

Ik heb me vaak afgevraagd wie er nu gek is. Ben ik het die in februari het land op gaat of zijn het de Franse collega’s die pas bij het mais zaaien in actie komen? Aan het grasland wordt hier niets gedaan. Geen mest, geen kunstmest.

Bang voor te veel gras

Alleen de koeien gaan naar buiten zodra er het eerste sprietje gras staat, bang als ze zijn dat er te veel gras komt. De voorlichting geeft als advies om in het voorjaar geen (!) stikstof te strooien omdat de koeien de grasgroei dan niet bij kunnen houden.

De eerste snede wordt niet gemaaid, omdat dat te duur is, wordt er gezegd. Het gras wordt pas in juni gemaaid als alles in bloei staat. 'We gaan hooi maaien' is hier de uitdrukking en dat is misschien ook wel de juiste benaming.

Grasopbrengst: 6 ton droge stof per jaar

Het is dan ook niet vreemd dat de gemiddelde grasopbrengst niet boven de 6 ton droge stof per jaar uitkomt. De buurt vindt het onbegrijpelijk dat wij er het dubbele vanaf halen, terwijl ons bedrijf bekend staat om de slechte grond. In werkelijkheid is het heel erg lichte grond die in het voorjaar vroeg berijdbaar is en snel opwarmt. Daar moet je van profiteren in het vroege voorjaar. In de zomer is er snel een vochttekort en valt de grasgroei tegen, maar in de herfst groeit het weer prima.

Rekenen aan bemesting

De bemesting vraagt heel wat rekenwerk. Als enige gebied in Frankrijk mogen wij slechts 210 kg stikstof uit mest en kunstmest samen geven. In een aantal gemeenten is dat nu zelfs teruggebracht tot 140 kg stikstof totaal, nadat de EU Frankrijk heeft veroordeeld wegens overtreding van de nitraatrichtlijn.
Het bizarre is dat het mestbeleid per gemeente wordt vastgesteld. Wat aan de ene kant van de weg wel mag, mag aan de andere kant niet.

Koeien aan de voorjaarskuur

Het voorjaar is ook een gevaarlijke periode als we de voorlichting moeten geloven. De koeien zijn aan het eind van de winter 'vermoeid' en hebben een leverkuur nodig voor ze naar buiten gaan. Bovendien heeft insemineren geen zin is het advies, omdat de koeien massaal hun vrucht verliezen.

Tegelijkertijd wordt er wel geadviseerd om de koeien vanaf maart dag en nacht te weiden en geen mais meer bij te voeren. De verkopers van wondermiddeltjes zijn ook uit hun winterslaap gekomen en gaan de deuren langs met hun remedies tegen deze kwalen. Als je erin gelooft helpt het.
Toen zo'n verkoper mij eens vroeg wat ik deed ter voorbereiding van het weideseizoen zei ik nietsvermoedend: 'Ik zet de deuren open'. Dat was kennelijk niet het goede antwoord en de man droop af.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeune Agriculteur

  De heer Rozema vindt het waarschijnlijk erg interessant om steeds te tonen hoe goed hij is en hoe dom de boeren hier zijn. Bij ons in de regio is een groot deel van de drijfmest uitgereden in februari. Het weideseizoen is hier langer dan in Nederland en wordt door de meeste boeren ook maximaal benut. Dit heeft vanzelfsprekend te maken met de kostprijs van een liter melk. Na de eerste weidesnede wordt een deel gereserveerd voor de voederwinning, ook in verband met het feit dat vroeg in het voorjaar het weer dit niet altijd toelaat. In mijn ogen wordt echter inderdaad vaak laat gemaaid, ze maaien liever 1 dikke snede dan 2 kleinere, ook weer in verband met de kostprijs. Het is een manier van werken, misschien ook niet helemaal de onze. Maar wij hebben wel respect voor de werkwijze van een ander en voelen ons niet superieur!

 • no-profile-image

  piere

  Helemaal eens met de vorige reactie, wat een arrogantie nogmaals! Ik schaam mij diep voor deze landgenoot die de reputatie van Nederlandse boeren in Frankrijk te schande maakt! Ik krijg spontaan een hekel aan deze man.

 • no-profile-image

  Halbe Rosema

  Beste Pierre en Jeune Agriculteur

  Wat ik mijn blog heb geschreven heb ik niet zelf verzonnen. Het zijn de officiele gegevens van de Melkcontrole. Volgens hun cijfers was gemiddelde grasopbrengst het afegelopen jaar in Bretagne 5.8 t ds/ha. De adviezen komen uit 'Cap Elevage' uitgegeven door de Chambre d'Agriculture de Bretagne. Ik weet zeker dat er tal van veehouders zijn die deze adviezen niet opvolgen, gelukkig maar. Een goed voorjaar gewenst.

 • no-profile-image

  pierre

  Ik heb het over uw arrogantie t.o.v. de franse boeren, een beetje respect voor anderen hebt u zeker niet geleerd op de universiteit. U bent te gast in Frankrijk. U bent en blijft hier een buitenlander met die mentaliteit.

 • no-profile-image

  Piet

  Zeer herkenbaar verhaal van Halbe Rosema, fransen zijn in't algemeen geen grasboeren, maar meer akerbouwers!

  Vreemde en misplaatste reactie van piere en
  jeune agri !!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.