Rundveehouderij

Achtergrond

Grenzeloze groei

Geen melkquotering, geen mestwet, grond voor 49 jaar huren tegen 0 euro, goedkoop kapitaal, een grote afzetmarkt en toch geen overvloed aan melk. In Rusland is dat de werkelijkheid.

Financiering van melkveebedrijven is in Rusland geen probleem. Er wordt ruim gefinancierd en de Russische overheid heeft een pakket met rentesubsidies waardoor je in feite maar 3 tot 4 procent rente betaalt. Dat is een percentage dat nog lager is dan de inflatie. Grond, arbeid en kapitaal zijn er in overvloed. Maar er zijn geen gezinsbedrijven zoals wij die kennen, met hardwerkende en goedgeschoolde ondernemers. Ook een goede infrastructuur ontbreekt. En dat zijn zaken die de Nederlandse landbouw juist sterk maken.

Veeartsen zijn schaars

Een goede veearts, zoals die in Nederland in elk dorp te vinden is, is in Rusland een zeldzaamheid. Ook de voeradviseur loopt met een grote boog om de melkveebedrijven heen. Zelfs de grote internationale jongens trekken hun neus op voor de melkveehouderij.

Met kippen en varkens is veel sneller omzet te realiseren en het is nog eens veel gemakkelijker ook. Je hebt dan niet dat gedoe met ruwvoer waarvan je niet weet wat er in zit. We hebben net nog een stagiair in Krasnodar gehad bij een klant die van ons drachtige vaarzen had gekocht. Hij had al snel door dat de maiskuil van een matige kwaliteit was, maar na een analyse bleek dat er helemaal niets in zat.

Zelf sleutelen

Ook een trekkerdealer zoals wij die kennen in Nederland is er in Rusland niet. Verkopen is geen probleem, maar echt service verlenen… vergeet het maar. Dat is natuurlijk ook wel logisch, want er zijn gebieden zo groot als drie Nederlandse provincies met daarin minder dan 10 grote professionele melkveebedrijven. Daar kan geen dealer van leven. Dus ben je er op aangewezen je eigen mensen en onderdelen te hebben.

Kansen zat voor Nederlandse boeren

Als melkveehouder moet je in Rusland eigenlijk zo groot zijn dat je je eigen loonbedrijf, je eigen veeartsenpraktijk, je eigen voerfabriek en je eigen landbouwmechanisatiebedrijf hebt. Voor ambitieuze boeren en/of groepen van boeren ligt hier nog een wereld open. Want Nederlandse boeren kunnen hier met hun vakkennis en liefde voor het vak iets toevoegen aan wat er in Rusland in overvloed is, namelijk land en een afzetmarkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.