Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Gewilde mais

De Braziliaanse voorliefde voor mais vormt een bedreiging voor onze mais. Sommige mensen laden hun auto vol met kolven. Niet alleen voor eigen gebruik, ook voor doorverkoop.

Nog een dag of tien en dan kunnen we onze eerst gezaaide snijmaïs oogsten. Het is een massaal gewas met flinke kolven geworden. We zijn er content mee. De korrel is nu zacht deegrijp. Op dit punt vinden de Brazilianen, en wij zelf ook, de maïs heerlijk om te eten. Ja, deze als koeienvoer bedoelde maïs is voor de mens ook heel goed te eten. Wij koken de kolven, besmeren ze met boter en zout en kluiven ze af. Brazilianen maken van alles van maïs: soep, pap, taart, en andere hartige en zoete versnaperingen. Bijzonder vind ik zelf ‘pamonha’, een geprakte pasta van mais, zoet of zout en mooi ingepakt in maisblad.

Maisroof

Helaas is de Braziliaanse liefde voor mais ook een ‘bedreiging’ voor onze mais. Sommige mensen komen vragen of ze wat kolven mogen plukken. Helaas zijn er ook die de kolven ongevraagd weghalen met de gedachte: ach die boer heeft toch zat. Een enkeling is zelfs zo brutaal om met de camionette gewoon de mais in te rijden om z’n kleine bus vol te laden. We weten dat dat in onze bananenplantage met bananen net zo gaat. Dat gaat van enkele bananen voor eigen gebruik tot zakken vol, waarvan een deel zelfs wordt doorverkocht.

Bewaker op maisperceel

Op televisie was onlangs een reportage van een akkerbouwer die maïs teelde en een bewaker had ingehuurd om hele dagen als ‘vogelverschrikker’ langs zijn percelen te lopen om zo de maisroof tegen te gaan. Ik denk dat onze schade niet dusdanig is dat het inhuren van een bewaker uit kan. Maar we rijden wel af en toe langs de percelen om het weghalen van de mais enigszins te beperken.

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jeroen, Maaike en Anne

    Hallo Monique, leuk om te lezen hoe het jullie in Brazillie vergaat. Vooral de foto's erbij zijn leuk. Jan, weer goed thuis gekomen? Groeten Jeroen, Maaike en Anne

Of registreer je om te kunnen reageren.