Rundveehouderij

Achtergrond

Een vroeg voorjaar

Het weer in Frans Baskenland is de laatste week geweldig: elke dag rond de 20 graden. Dat mooie weer zie je niet alleen aan de natuur, maar ook aan de boeren.

De boeren hebben het druk. Het is net alsof ze allemaal uit hun winterslaap zijn gekomen en nu haast hebben met alles. De mest wordt op het land uitgereden. Geen gier, maar stalmest. Het injecteren van gier heb ik nog nergens gezien. De hele omgeving ruikt zoals wij ons dat alleen van lang geleden kunnen herinneren. En in de normaal zo stille vallei hoor je de hele dag door trekkers rondrijden.
Onze buurman heeft gisteren grote delen van zijn land afgebrand. Bramen en andere struiken verdwijnen zo héél snel. Wel even schrikken wanneer je dat vuur zo knetterend hoort komen aanrazen. Gelukkig is de brand heel oppervlakkig en gaat dooft het vuur net zo snel als het in eerste instantie oplaait. Maar zoiets heb ik niet vaak in Nederland gezien.

Heel veel binnenwerk

Wanneer het zulk mooi weer is, werken we het liefst buiten. Maar er is nog zoveel binnenwerk te doen. De verbouwing van de schuur, waarbij het dak volledig wordt vernieuwd, behoeft nog enige voorbereiding. De zolder van de schuur moet uiteindelijk plaats bieden aan onze chambres d’hôtes. Inmiddels hebben we een keuze gemaakt uit de offerte van drie verschillende aannemers. Dat hele proces vraagt nogal wat geduld, want aannemers hebben hier werk genoeg en bepaald geen haast om offertes te maken. De aannemer waarmee we in zee gaan, krijgt in de buurt de beste recensies. Dat gaf voor ons de doorslag. Het is volgens buren en dorpsgenoten iemand die snel werkt en zijn beloftes nakomt. Zo iemand zochten we. Nu nog zien of hij het ook waarmaakt.

Agrotoerisme

Ondertussen gaan we verder met kleine werkzaamheden aan ons huis. We hebben gesproken met een medewerker die werkt op de afdeling ‘service tourisme’ van de Chambre d'Agriculture in Pau. Er bestaat een label met de naam ‘Bienvenue à la Ferme’. Achter dat label gaat een organisatie schuil die ons kan helpen met onze plannen voor het agrotoerisme. Daarmee gaan we nu snel aan de slag. Helaas, nog meer binnenwerk de komende week.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.