Rundveehouderij

Achtergrond

Blank kalfsvlees laat stevige veer

Een zenuwachtige handel in Italië drukte vorige week flink wat van de prijs voor blank kalfsvlees af. Rosé houdt de stijgende lijn vooralsnog vast.

Die Italianen, die Italianen toch... Er is afgelopen week wat afgezucht door de Nederlandse verkopers van kalfsvlees. Om niet geheel duidelijke redenen leek er een heuse verkooppaniek uitgebroken in het Zuid-Europese. Velen wilden kennelijk koste wat kost van de kalveren af, bang misschien om de boot te missen door nog verdere prijsdaling. Op een gegeven moment begonnen prijzen van €4,50 rond te zingen, en dat leverde aan deze kant toch wat wrevel op, omdat er geen duidelijke aanleiding aan te wijzen was. Uiteindelijk heeft zelfs levende export van Italië naar Frankrijk plaatsgevonden.
Vanuit Nederlands perspectief is er geen reden voor grote prijsverlaging; de kalveren worden nog steeds jong en licht geslacht. Ondertussen lijkt de grootste onrust voorbij, en is de verwachting dat de markt stabiliseert.
Zo hard de blanke kalveren onderuit gingen, zo hard boerden de rosés erop vooruit: 15 tot 20 cent in de plus. Hier dwingt een krap aanbod de slachters in de beurs te tasten als ze wat aan de slachthaak willen hangen. De meningen zijn verdeeld of de top nu wel is bereikt, of dat er toch nog verdere plussen in zitten.

Prognose:

Blank stabiel, rosé gelijk tot lichte stijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.