Rundveehouderij

Achtergrond 167 x bekeken

Aanbod rosékalveren droogt op

Rosékalveren waren afgelopen week minder beschikbaar dan het ruime aanbod waaraan we in januari zo’n beetje gewend raakten. Dat kan betekenen dat de stallen dunner bevolkt zijn met slachtrijpe rosés, maar minstens zo goed is het mogelijk dat veehouders speculeren op oplopende prijzen doordat Brazilië weg is van de Europese markt. Dit soort bewegingen heeft de neiging zichzelf te versterken; door het krappere aanbod stijgt de prijs wat en dat verleidt weer mensen tot het vasthouden van dieren.
Het is maar de vraag hoe lang dat doorgaat. Het Braziliaanse vlees mag even niet naar Europa, maar is niet van de aardbodem verdwenen. Het zal elders in de wereld worden aangeboden, eventueel tegen lagere prijzen, en daar vlees wegdrukken dat dan misschien weer naar Europa komt.
De blanke kalveren blijven in de neerwaartse prijstrend. In Nederland is het aanbod weliswaar beperkt en de kalveren zijn jong en licht. Maar in met name Italië zijn er meer dan genoeg voor de slachthaak beschikbaar. Dat volume zit de Nederlandse export in de weg. Overigens zit de vleesprijs met €5,43 per kg nog steeds aangenaam boven het niveau van 2007 (€3,91 in week 6).

Prognose:

Rosé een plusje, blank zal verder dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.