Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Winter in Alberta (2)

Vee houden kan ook bij min 40. Niet de kou is het probleem, maar de temperatuurswisselingen.

Ik kreeg een vraag op een van m’n weblogs of Alberta vanwege het klimaat wel zo geschikt is om vee te houden. Ja, dat is het wel, zo’n 95 procent van de tijd dan. Alleen op dagen zoals vandaag (fijne sneeuw en strenge vorst) of bij vochtig weer is vee houden moeilijk. Maar gelukkig gebeurt dit ook niet zo vaak.

Volop vleesvee

Wij wonen in Zuid-Alberta, in de Lethbridge regio die bekend staat om zijn veehouderij. Het wordt hier zelfs feedlot alley genoemd vanwege de vele meststallen. Er zit hier in de omgeving ongeveer 700.000 stuks vleesvee. Er is een veehouder die zes feedlots heeft met in totaal ongeveer 117.000 stuks vleesvee. Deze feedlots zijn verdeeld in corrals en hebben een 8 voet (ongeveer 2,5 meter) hoge omheining van hout.
Als het sneeuwt, kan het vee in de beschutting van deze omheining liggen. Heel vaak wil je niet eens een afdak hebben (of het moet perfect ontworpen zijn), want met heel koud weer gaan ze er allemaal strak op elkaar onderstaan. Bij strenge vorst wordt het dan te vochtig onder de shelters, want dan weer longproblemen veroorzaakt.

Temperatuur kan razendsnel stijgen

Het is niet de kou waar we direct zo bang voor zijn, het is het vochtige weer met sterk schommelende temperaturen die de meeste problemen bij het vee veroorzaken. Zuid-Alberta heeft de zogenoemde Chinook-winden. Dit zijn warme winden, die ook in de winter voorkomen. Als zo’n wind opsteekt, kan de temperatuur omhoog vliegen. We hebben meegemaakt dat het in goed 5 minuten tijd 20 graden warmer werd.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jozien Angenent

  Hi Henny,
  voor de (NL) lezers: ik woon 10min bij Henny vandaan aan de oost-kant van het dorp:
  Helemaal mee eens met je verhaal! We hebben nu al meer sneeuw liggen als de laatste 2 winters, het is ook ineens extreem kouder. Onze lama's lopen nog gewoon in de wei, de konijnen staan in de verwarmde shop, de kippen komen nu niet buiten, en onze huis poezen zetten nu echt geen pootje in de sneeuw: koud, en de wind is soms niet echt leuk. Wij hebben een fokzeugen bedrijf boven op de oever van de river the Oldman, soms heb ik het gevoel dat we hier wegwaaien als er zo'n Chinook komt, maar dan gaat de temp. gelukkig omhoog. En dat moet je een keertje meegemaakt hebben, voordat je dat snapt! In de varkens stallen kunnen we het nog steeds constant warm houden, maar ons biggentransport (in de schoolbus) naar de mester proberen we ind.mog. te doen als het weer het toelaat, want die zullen het idd. ook wel merken of het nu -25 of -10 oC is!!!

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hoi Jozien,

  Ja het is dit weekend niet veel beter heh. Vanmorgen een wind chill van - 46. Je zorg wel dat je dan goed ingepakt bent voordat je naar buiten ga.
  Ook prettige Feestdagen toegewenst.

 • no-profile-image

  Jacqueline Krosse

  Hoi Hennie (en Jozien),
  Dan kan ik natuurlijk ook niet achterblijven. Hennie leuk te lezen je web-log!!
  En voor wat de brillen betreft....helemaal geen kosten. Bril van Iris kan niet meer gemaakt worden omdat deze uit NL komt en Merels bril hebben ze kostenloos gemaakt.
  Happy Hollidays en we zien elkaar weer in het nieuwe jaar.

 • no-profile-image

  Hennie

  Hoi Jacqueline,

  Bedankt voor je reactie. Jullie ook Happy Holidays. Mooi dat er verder geen kosten aan verbonden zijn aan de brillen, ik moet de volgende keer dus gewoon opletten waar ik ga zitten heh.
  Groeten Hennie

 • no-profile-image

  andre

  beste hennie, Het lijkt er dit jaar wel een beetje op dat de rollen deels omgedraaid zijn dacht ik zo. bij ons boven edmonton hebben we nog maar 10 cm sneeuw liggen. wel hebben we al een week temperaturen die onder de min 30 liggen.
  De koeien zijn bij ons momenteel gezonder dan 2 weken terug toen de temperatuur elke keer boven nul kwam en er onder dook.
  veel succes met alles.
  groetjes

 • no-profile-image

  Michel Camps

  Eej, Hennie, ik zat een beetje bij Jozien op de site te kijken en klik zo door naar je weblog. Ik heb je volges mij wel gezien op de verjaardag van Henk. Tis nu ook niet leuk om aardappelen te bewaren, overal de kachel bij aan, vooral als het waait idd. Onze katten hebben nu bevroren randjes aan hun oren terwijl ze toch echt gewoon binnen kunnen, hebben de geiten daar geen last van? Hanneke heeft ook een geit, die staat gewoon in een dicht hok met een biggenlamp en vind het wel best!! Hou je taai en fijne feestdagen...

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Best Michel
  Ja we hebben hier al wel lekker wat sneeuw gehad, maar we mogen niet klagen vergeleken met Ontario, als je dat allemaal hoort. We hebben nu voor de volgende dagen betere temperaturen in het vooruitzicht. Hopen dat ze uitkomen. Even niet lopen slepen met slangen e.d.

  groeten Hennie

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hoi,

  Ik had net Michel geschreven i.p.v Andre,Sorry
  Michel ik ben niet op Henk's verjaardag geweest. Ik weet dus niet wie jij bent, maar dat is geen probleem. Ik vind het leuk dat de weblogs ook hier gelezen worden.
  Met de geiten gaat het nu wel weer wat beter, omdat het wat minder koud is, maar verleden week de wind erbij, was echt niet goed voor ze. Ze zijn nu weer gezellig aan het springen en doen.
  De katten bij ons zitten ook steeds in de schuur, als je ze buiten doet, staan ze even later weer bij de deur te miauwen.
  Prettige Feestdagen en een Goeie jaarwisseling.

  groetjes

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.