Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Winter in Alberta (1)

Het was hier vannacht min 34, een record. We hadden vooraf al maatregelen getroffen.

Alberta staat bekend om zijn koude winters met temperaturen tot - 40 graden. Ik moet daarbij wel zeggen dat de temperatuur niet vaak zo laag gaat. Vannacht hebben we echter een record verbroken. Het vroor nu al 34 graden. Door de harde wind voelde het aan als -45, wat ook wel de windchill genoemd wordt.

Meestal hebben we hier een droge vorst, dus daar kun je prima mee omgaan. Komt er echter een harde wind bij, of zoals de afgelopen dagen sneeuw, dan is het heel wat minder aangenaam. Dan zijn alle boeren die hun vee nog buiten hebben druk met het geven van stro en zoveel mogelijk beschutting voor het vee.
Gelukkig werden we dit keer van te voren al gewaarschuwd voor deze weersverandering, dus konden we ons voorbereiden. We hebben bij de geiten grote strobalen neergezet, zodat de sneeuw niet zo onder de shelter zou blazen. Vooral de noordzijde krijgt dan extra aandacht. Die moet goed dicht zitten, want de fijne sneeuw uit het Noorden gaat overal doorheen.

Heel andere sneeuw

Ik moest hier wel aan die fijne sneeuw wennen. In Nederland heb je heel grote sneeuwvlokken door het vochtige klimaat. Hier dus heel fijne sneeuw, en die plakt niet. We hadden eens een kennis over vanuit Nederland en die wilde wel eens sneeuwballen gooien. Hij keek er gek van op dat dat niet lukte. Sneeuw plakt hier alleen maar als het rond het vriespunt is.

Kou sloopt motoren

Bij deze temperaturen hebben de machines het er flink van te lijden. Alle motoren zijn voorzien van blockheaters die het koelwater van de motor elektrisch warm houden. Zonder deze heaters kan je het wel vergeten. Wij hebben een VW Golf waar er nog geen op zit, en die start dan ook echt niet.

Wij waren zaterdag bezig met de bobcat en die stopte er mee. De diesel was dik geworden, want er zat nog zomerdiesel in. Nadat we er dieselconditioner bij hadden gedaan, deed hij het na 5 minuten weer.
Er waren vanmorgen ook nogal wat schoolbussen die het niet deden. Als dat het geval is, moet je de kinderen zelf naar school toe brengen. Heel wat kinderen worden dan thuis gehouden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Familie Rijkse

  Brrr.... wat koud! Kennen wij hier niet hé. Soms wel jammer dat we dat missen maar heel Nederland zou denk ik op z'n kop staan als zoiets hier gebeurde...
  Groeten ons

 • no-profile-image

  boer barkie

  Ja het was ineens wel heel erg koud ja. 1 dag ervoor wat het hier nog rond het vriespunt en de volgende ochtend 30 graden kouder. Was wel weer even wennen maar wij hadden geen wind dus was het hier best te doen. Ook wij hadden alle beesten al dik in het stro gelegd en andere nodige maatregelen genomen voor die tijd. Maar op zich is dit koude weer beter voor de beesten dan die vochtige dagen rond het vriespunt wat we voor die tijd hadden. Toen zaten we nog aardig met longontstekingen te klooien. Dat is nu haast weer over.

 • no-profile-image

  Hennie

  Wij zeiden ook al het is wel opeens goed winter. Eerst waren de temperaturen nogal 'hoog' voor de tijd van het jaar, en opeens letterlijk en figuurlijk adembenemend. We hebben een paar dagen wat warmer maar voor het weekend moet het ook weer kouder worden.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Hennie.Die foto met die geiten kopjes uit de vrachtwagen toen ze naar jullie kwamen die vind ik prachtig. en nu de geiten in de sneeuw.Hoe gaat het de geiten af.Merk je niks dat ze zich koud voelen. want haren hebben ze normaal niet echt veel die witte melkgeiten.Maar denk ze zullen wel in goede handen zijn bij je.
  Bert

 • no-profile-image

  Hennie

  Hi Bert,

  Ja dat was een schitterend gezicht. De truck chauffeur zei ook dat hij nog nooit zoveel bekijks had gekregen. Hij moest onderweg gedurig stoppen, om ze te voeren, en dan kwamen er gelijk weer een stel mensen omheen staan met allerlei vragen.
  De haren staan helemaal 'uit' van de geiten. We hadden echt met ze te doen van de week met de kou, wind en sneeuw erbij. De ene koppel heeft de afscheiding (van strobalen) ondertussen al klein gemaakt. Ze hebben er net zolang van zitten plukken en vreten tot alles uit elkaar viel.

 • no-profile-image

  jos schoenmakers

  beste hennie
  in 1976 ben ik ook in alberta geweest, bij de fam. klok in burdett
  is dat fam. van jullie?
  vriendelijke groet jos schoenmakers

 • no-profile-image

  Hennie

  Hallo Jos,
  Het klopt dat daar Klokken in die buurt zitten, maar dat is geen family van ons. Is dat family van jou dan Jos?
  groeten,

  Hennie

 • no-profile-image

  Riekie

  Hoi Hennie.

  Van tante Ellie hoorden we dat jij zulke leuke stukjes schreef op internet.
  Wij kijken en ja het zijn inderdaar leuke stukjes om te lezen en mee te leven met jullie leven in Canada.
  Wat erg van de brand bij je broer, maar gelukkig geen persoonlijke ongelukken. Ik blijf je volgen via de stukjes. groetjes aan allemaal daar.
  Riekie

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hoi Riekie,
  Dat is lang geleden zeg. Leuk een berichtje van jullie te zien.
  Ook de groeten en Fijne Feestdagen toegewenst.

  Hennie

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.