Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Vossen roven onze kippen

Ons kippenbestand dunt aardig uit. We begonnen dit voorjaar met een kloek inclusief acht kuikens, nu zijn er nog drie hennen en één haan over.

Een prachtig kippenhok biedt onze haan, kippen en kuikens elke nacht een veilige plek. Maar dan moeten ze er natuurlijk wél in gaan. Het hok staat enkele meters verwijderd van het huis en wordt elke avond trouw door echtgenoot dicht gedaan. In het pikkedonker kun je echter amper zien of álle kippen ook werkelijk binnen zitten. Een enkele hen heeft het in haar hoofd gehaald om broeds te worden en haar eieren ergens in de struiken te leggen. Moederliefde gaat ver. ’s Avonds blijft ze dan ook rustig op haar eieren zitten. Niet doen! Le renard (de vos) loert op iedere kip die het waagt de nacht buiten het hok door te brengen. Zo zijn we er inmiddels drie kwijtgeraakt. Alles wat er van de kip overblijft zijn wat veren die her en der verspreid liggen. De stille getuigen van een moordpartij.

Dader

Natuurlijk is de vos de hoofddader van al dat kippenleed. Echter, ook onze nieuwe hond heeft er eentje te pakken gekregen, er is een kuiken verdronken na een ongelukkige sprong in een gieter en de tweede haan is eigenhandig door ons om het leven gebracht. Zonder enig gevoel van spijt overigens, want hij smaakte fantastisch.

Jagen

Ondanks dat iedereen in de buurt regelmatig een kip, gans of eend moet afstaan, wordt er niet fanatiek gejaagd op Reintje. Blijkbaar is dat moeilijk omdat hij zich overdag niet of nauwelijks laat zien. Opeten kun je hem ook niet. Misschien is dat wel zijn redding. Want op alles wat eetbaar is, wordt gejaagd. De jacht is in onze regio een belangrijke tijdsbesteding. In het weekend en op woensdagen wordt er door een groot aantal dorpsbewoners gejaagd. Ook op ons terrein, dat voor een groot gedeelte uit bos bestaat. Reeën en wilde zwijnen zitten hier volop en zijn veruit favoriet bij de jagers. Omdat wij ons terrein ter beschikking stellen en lid zijn van de jachtvereniging in de buurt, kregen we enkele weken geleden een halve ree cadeau. Beter dan een vos en véél lekkerder denk ik.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hijgend hert

  Wat een lulverhaal.
  Als de kippen binnen zijn kan je ze zo tellen.
  Mooi excuus om lid te worden van de vereniging van lustmoordenaars.
  Typisch weer iemand die alleen aan haar eigen belang hecht, dat is meer dan slecht, dat is walgelijk.

 • no-profile-image

  Wim

  Daar zijn we weer, een verhaaltje over de jacht en de bivakmutsenbrigade kan weer beginnen met mensen veroordelen.

 • no-profile-image

  Karel

  Jacht op dieren.
  Moet je zeggen als je uit 'T Harde komt.
  Gelukkig gaan Nederlandse militairen naar elders om de mensen te beschermen en te helpen.
  Kan je van die BushBush militairen niet altijd zeggen.
  Trouwens kun je die wilde zwijnen op de Noord Veluwe niet beter hoeden. Ze lopen over de snelweg. Nee, ze lopen niet snel weg, maar zitten daar in de weg.
  Doodrijden daar houdt de automobilist niet van. Er op jagen is een oplossing, omdat inblikken met een auto niet goed verloopt.
  Ik ben het er wel mee eens om die jacht te controleren. Je betaalt 200 euro aan Natuurmonumenten en krijgt toestemming om er 1 te schieten. Schiet je er per ongeluk 2 betaal je 500 euro.
  Teveel zwijnen levert geld in het laatje voor Natuurmonumenten. Dan kunnen ze vanuit de overheid de achterbakse manier van subsidiëren van Natuurorganisaties middels de nieuwe waterschapswet terugdraaien. De burger en boer kan nu voor de 3e keer deze clubjes gaan voorzien van geld. Eerst door de grond voor ze te kopen, dan voor het onderhoud en beheer steunen en dan nu door de waterschapslasten voor de clubjes voor 85 procent over te nemen. En maar hobbyen van onze centen. Over achterbakse lastenverzwaring gesproken. Het moest verboden worden.
  En wat gaan de waterschappen doen? Juist ja, werken uitvoeren voor de natuurgronden en EHS. En die clubjes gaan juist minder betalen. Snap jij het, snap ik het. Wie de kosten veroorzaakt, moet toch ook betalen?
  Nee, nee, de burger en de boer en tuinder kunnen meer waterschapslasten betalen. En de natuurorganisaties minder. Achterbaks gedoe, daar hou ik niet van. Natuur is leuk, maar het is een bodemloze put. Nog effe en je kunt entree betalen om er in te mogen. Dat is al het geval in de Steengroeve in Winterswijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.