Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Voorwaarden FrieslandCampina vallen mee

Een kaasfabriek en een voor dagverse zuivel moet worden afgestoten, en vertrekkende leden krijgen geld toe. De voorwaarden die Brussel stelt aan de fusie van Campina en Friesland Foods vallen mee.

Witte rook vandaag uit Brussel, de fusie tussen Friesland Foods en Campina krijgt de toestemming van Eurocommissaris Neelie Kroes. Ook de ledenraden van de fusie partners stemden vanmiddag definitief voor het doorgaan van de fusie.

Kroes heeft dan wel ingestemd onder voorwaarden, maar die lijken mee te vallen. In een eerder stadium van het overleg met Kroes waren de voorwaarden veel zwaarder. De fusiepartners hebben zelf maatregelen aangeboden om aan de bezwaren van de EU-commissaris tegemoet te komen. Beoogd topman Cees ’t Hart reageert verheugd over het doorgaan van de fusie.

Twee fabrieken en twee merken verkopen

De duidelijkste voorwaarden:
1. verkoop van de activiteiten van Friesland Foods Fresh (FFF) in Nijkerk. Daarmee wordt de hele dagverse zuiveltak van Friesland Foods afgestoten. Het merk Friesche Vlag voor dagverse zuivel in Nederland wordt voor een meerjarige periode in licentie gegevens aan de koper van FFF;
2. verkoop van de kaasfabriek van Campina in Bleskensgraaf;
3. verkoop van de merken Yogho Yogho en Choco Choco van Campina.

Dat doet natuurlijk pijn. Deze onderdelen zijn samen goed voor een omzet van €367 miljoen. Bovendien is een gedwongen verkoop nooit goed voor de onderhandelingspositie.
Geheel onverwacht is het natuurlijk niet. Kroes liet al eerder weten dat vooral de overheersende marktpositie van de de nieuwe zuivelgigant in Nederland haar zorgen baarde.

De afslanking hoeft overigens voor het rendement van FrieslandCampina geen nadelige gevolgen te hebben. De dagverse zuiveltak van Friesland Foods scoorde tegenvallende resultaten.Dit jaar nog is de productie van dagverse zuivel in Groningen verplaatst naar Nijkerk. Bovendien blijven sterke merken als Fristi en Chocomel behouden.

Premie voor opzeggers en melk voor concurrent

Kroes zag ook bezwaren aan de leverancierskant. De Nederlandse melkveehouders zouden nauwelijks een alternatieve afnemer houden. Leden kunnen daarom vrijwillig het lidmaatschap opzeggen en krijgen dan €5 per 100 kilo mee als premie.
Ook moet FrieslandCampina maximaal 1,2 miljard kilo melk beschikbaar stellen voor de kopers van de af te stoten fabrieken of andere producenten van dagverse zuivel. Deze verplichting neemt af met de hoeveelheid melk die eventueel vertrekkende leden meenemen.

Arla Foods Nederland te Nijkerk?

Tegen welke prijs die hoeveelheid melk beschikbaar gesteld moet worden is nog onduidelijk. Verwacht mag worden dat de melk voor een marktconforme melkprijs verkocht moet worden. Een soortgelijke situatie ontstond in 2002 in Denemarken. Daar zou een fusie van varkenslachterijen Danish Crown en Steff-Houlberg een Deens markaandeel opleveren van meer dan 90 procent van het aantal varkensslachtingen. Danish Crown moest een slachterij verkopen, een bepaalde aanvoer van varkens en een deel van de afzet garanderen. Die aanvoer- en afzetverplichting is wel op basis van marktconforme prijzen. Pas in 2005 is een koper gevonden nadat een aantal andere gegadigden waren afgehaakt. Het Nederlandse bedrijf Meat Business Europe van voormalig Dumeco-topman Frans Stortelder kocht uiteindelijk de slachterij.
Het is niet ondenkbaar dat nu bijvoorbeeld het Deens-Zweedse Arla Foods vanuit Nijkerk gaat opereren door deze fabriek te kopen. Nijkerk ligt bovendien niet ver van Duitsland waar Arla graag haar positie wil uitbouwen.

Ingrediëntendivisies blijven buiten schot

Er zijn geen beperkende voorwaarden opgelegd voor de ingredienten divisies van beide partijen. Dat is goed nieuws want in de strategie van FrieslandCampina is verdere uitbouw van deze tak een belangrijke pijler. Hier heeft Kroes kennelijk wel begrip gehad voor de wens om wereldwijd een grote speler te worden.

Al met al lijken de voorwaarden mee te vallen. Ze moeten gezien de reacties vanuit FrieslandCampina meer dan goedgemaakt worden door de voordelen van de fusie. Anders was immers de fusie alsnog afgeblazen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Govert

    De voorwaarden komen op mij over als dramatisch. 1.2 Miljard kg. ledenmelk beschikbaar houden voor de handel ga daar maar aan staan! We lezen en horen op dit moment toch hoe hopeloos het gesteld is met de melkafzet in de handel. Okay, als je goed onderhandelt met het van de hand doen van die 2 fabrieken sluis je 700 miljoen kg. mee in de vorm van contracten, maar die resterende 500 miljoen kg., waar blijf je daar mee ?

Of registreer je om te kunnen reageren.