Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Van varkens naar geiten

De aannemer is eindelijk begonnen om de varkensstallen om te bouwen naar huisvesting voor geiten. De dieren zijn echter al vier maanden op het bedrijf.

Na tien jaar ‘in de varkens’ te zijn geweest, waren we het zat. Er waren meer slechte dan goede jaren qua prijs en we konden de varkens en biggen soms niet leveren. Uiteindelijk weigerde onze afnemer van de ene op de andere dag de biggen af te nemen, terwijl hij een aantal weken ervoor nog zei dat hij er meer wilde. En dan niet te vergeten de ongelijke subsidies. Zo waren er boeren die elk jaar duizenden dollars subsidie kregen, terwijl anderen, waaronder wij, blij mochten zijn met maar een paar duizend dollars in 10 jaar.

Op zoek naar geiten

We besloten dus te stoppen, maar dan is de vraag: wat dan? Dat was een stressvolle periode. Uiteindelijk kwam mijn broer (van wie afgelopen week de schuur is afgebrand) met het voorstel om geiten te gaan melken. Hij heeft een kaasmakerij en wilde onze melk dan wel afnemen. Geiten zijn de laatste paar jaar meer in opkomst bij ons in de omgeving.
Na veel wikken en wegen besloten we de sprong te wagen.
Dan is het de vraag waar je de dieren vandaan haalt. Hier in Alberta was er niet aan te komen. Via vrienden kregen we een adres van een boer in Ontario, die ons de aanwas van zijn geitenstapel beloofde.
De laatste varkens gingen begin juli weg. Eind juli kwamen de geiten op ons bedrijf na een rit van 3.500 kilometer.

Geïmproviseerd onderdak

In de tussentijd hadden we een corral, die we eerder voor de varkens gebruikten, omgebouwd voor de geiten. Er zat wel een shelter (afdak) boven, maar die was voor de winter te veel open aan de voorkant. Dat afdak hebben we doorgetrokken en is nu dubbel zo groot.
Ook hebben we een oud schuurtje opgeknapt, dat we eigenlijk hadden willen afbreken. Daar zitten de oudere geiten in die we ondertussen in Centraal Alberta hadden gekocht. Hier kunnen we ook eventuele zieke dieren in houden.

Op het moment zijn we druk bezig om de varkensschuur te verbouwen. Het beton voor de vloeren is zojuist gestort op de plek waar voorheen de gierkelders zaten.
De aannemer zou twee weken geleden al komen. Toen werd dat verleden week, en toen is het nog maar eens uitgesteld. Afspraken zijn hier niet altijd afspraken dus, daar komen we elke keer opnieuw achter.

Foto's: Hennie Klok

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Corné

  Hennie, wat doet een liter geitenmelk in Alberta.
  Ik ken namelijk geitenhouders uit brabant die graag de prijs voor geitenmelk willen weten in Alberta, ze lopen met emigratieplannen.

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Corne, op het moment betalen ze tot de 85 cent per liter. Hangt dus af van hoe hoog de gehaltes zijn. In de zomer wordt er minder betaald. Het laagste deze zomer was ong 70 cent. De geiten boeren hier in de buurt leveren aan twee verschillende fabrieken, en deze nemen niet altijd nieuwe 'klanten' aan.

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Hennie die boer in ontario is dat toevallig Skotidakis in St. Eugene
  die hebben een heleboel geiten en 'n kaas fabriek en wonen op ongeveer 3 mijl dus ongeveer 4 en halve kilometer bij mij vandaan
  ik hoor wel van je
  Fijne kerst en 'n goed 2009
  Ed Bakker

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Ed,
  Nee ze heten van Schaik en wonen in Blyth. In Ontario zitten wel meer geitenboeren als hier, en ook al grotere bedrijven.
  Ook Prettige Kerstdagen en een Voorspoedig 2009 toegewenst.

  Groeten, Hennie

Of registreer je om te kunnen reageren.