Rundveehouderij

Achtergrond 390 x bekeken 1 reactie

Stal in de fik

Brand is één van de ergste dingen die je kunt meemaken. Wie heeft nooit gedacht aan wat als eerste gered moet worden?

De laatste dagen valt het me op dat er op verschillende bedrijven brand heeft gewoed. Het lijkt me één van de ergste dingen die een mens kunnen overkomen. Wie van ons heeft er nooit over nagedacht wat je bij het zien van vlammen als eerste zou redden? De kinderen natuurlijk. En de verzekeringspapieren. En de fotoboeken. En op een veehouderij het vee. Vroeger zaten de boeren als het bliksemde bij elkaar in de keuken. Aangekleed en wel, met de geldkist op schoot en een mes in de hand om de koeien los te snijden als de bliksem zou inslaan en de boel in lichterlaaie zou zetten.

Brand is iets onvoorstelbaar ergs. Vorig jaar vloog bij ons in de buurt een woning in de fik. Ik zal nooit de vernietigende kracht en het lawaai van die razende vlammen vergeten. Toen het vuur geblust was, stonden er alleen nog vier muren met daarop een restje van het dak. Verder was alles weg.

Weblogs op deze website van boeren die brand in de stal hadden, laten er geen misvertand over bestaan: brand tekent je. Misschien niet altijd letterlijk, maar zeker figuurlijk. Niemand zal ooit de verschroeiende barbecuelucht vergeten van verkoold vee. Dat mensen ondanks alles toch weer in staat zijn de draad op te pakken, getuigt van grote veerkracht.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Magreet
  Schijnt dat jij de enigste bent die een fik blog kan schrijven waar iedereen het mee eens is. want zie geen reacties.
  Groeten
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.