Rundveehouderij

Achtergrond 569 x bekeken 1 reactie

Slachtpartij met Eid Mubarak

Zo, Eid Mubarak is weer voorbij. De schapen die het overleefd hebben, kunnen weer rustig ademhalen. Het slachten gaat op de grond, zonder inspectie. Zonder problemen.

De nagedachtenis aan Abraham, die in plaats van zijn enige zoon Isaac een schaap mocht offeren, is nog steeds de beste tijd voor schapenhouders die slachtschapen houden, niet alleen in Nederland. Maar kun je je voorstellen wat het effect van een dergelijk grootschalige slachtpartij zou zijn in een stad, gebouwd voor misschien 400.000 mensen waar we met zijn 4 miljoenen in rondkrioelen? Toch heeft zich hier voor het religieuze Eid Mubarak-feest een goed systeem ontwikkeld, dat als volgt verloopt.

Kop en poten eten

Ten eerste ben je niet kieskeurig en eet je de kop en poten na haar eraf gebrand te hebben en ze schoongeboend te hebben in een vullende soep. Je kunt dan ook overal poten en koppen kopen bij de slagers: geen angst voor BSE en scrapie hier.

Agenten: arme sloebers met een fiets

e darm- en huidenhandelaren hebben weer overuren gemaakt in Kabul om de rommel op te ruimen. In het oude stadscentrum zitten handelaren die via een netwerk van ‘agenten’ (of zal ik ze arme sloebers met een fiets noemen?) alle darmen en huiden in de stad opkopen.
Normaliter worden dieren bij de veemarkt gedood, zodat als er verder op straat geslacht wordt geen bloed meer vloeit. Een andere reden om dieren bij de markt te doden is dat je er dan meer in een auto of vrachtwagentje kunt stoppen: ze kunnen dan driehoog geladen worden. Voor de Idd gaat die vlieger niet op want mensen willen zelf het mes hanteren, maar dat bloed komt dan in het open riool terecht. De dikke darm, pens en darminhoud gaan bij het ‘overige afval’ (flessen, zowel van plastic als glas, papier, ijzer en etensresten, het wordt allemaal door verschillende verzamelaars uit de hopen afval getrokken, dus het is restafval wat op straat ligt). En zo is na een dag eigenlijk al niet meer te zien dat er misschien wel 100.000 schapen en rond 20.000 runderen geslacht zijn in achtertuinen en op straat.

Geen GMP en HACCP maar ook geen ziekten

Tja, en dan de volksgezondheidsaspecten. Geen inspectie vóór en na slachten, zeker geen GMP- en HACCP-systemen, messensterilisators heb ik hier nog nooit gezien. Slachten gebeurt meestal gewoon in de huid op de grond, waar het dier gevallen is. Hoe kan dat dan toch dat er nooit grote uitbraken van voedselvergiftiging voorkomen? Deels omdat het misschien niet als dusdanig onderkend wordt, maar ook door de bereidingswijze: meestal wordt vlees ellenlang gekookt tot oma’s draadjesvlees. Kebab wordt altijd goed gaar geroosterd en als je hier om een ‘steak, rare please’ vraagt, word je meewarig aangekeken!

Filet americain

Voor een deel is het misschien wel geluk en ook niet te verwaarlozen: ik denk dat geregelde blootstelling aan een niet-ziekmakende hoeveelheid bacteriën het immuunsysteem van de gemiddelde Afghaan op zijn/haar qui-vive houdt.
Onze voorkeur voor filet americain, gehakt op woensdag, halfrauwe biefstukken, rauwe ham en ossenworst is misschien op het gebied van voedselveiligheid riskanter dan dat slachten op de grond zonder inspectie en daarna grondig koken en bakken…

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Anton. Heb hier ook foto`s gemaakt van de feest dag slachten opstraat en langs de weg waar 3 weken gelden de riool buis knapte en hele rotzooi er ligt.Maar dacht ik maak er geen blog van want mensen als Anton zitten in een meer echte moslim wereld naturel dan ik. Wat je schrijft geen infecties geen zieke salmonela mensen. Is mij duidelijk na hier een kippen slachterij te hebben gehad van 3000 per uur 10jaar geleden.In Europa maken ze alles kapot en dus komt er een slechte die heeft de wereld voorzich. doe je het gewoon dan zitten er nog miljarden goede bactereien te pissen .die het leven heel zuur maken voor de salmonnela bacterie. Toen werd me ook duidelijk. Man jullie zijn te schoon.En ja Anton boven de 80 graden verhitten in de kern dat is en blijft het voornaamste.Lekker of niet langer leven of niet is de keuze aan je zelf.
  En Anton en allemaal die werken als Anton en vrijbuiters waar ik me zelf toch ook nog wel bij tel.Gelukkig kerst en een nieuwjaar zoals we nog nooit hebben gehad voor de mensen om ons heen waar er weinig zitten als wij maar we zitten er om dat we met andere culturen willen leven. En mischien meer en eerlijker oorzaak.We zijn het kots moe in EU. Maar zitten er dan vinden we elkaar.En we gaan er voor om ze om ons heen fokkerij en hygiene te leren he!Ha Ha. Missionaris today but married so whe don`t have to sleep alone.
  Anton Hoop je houdt het leven daar man
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.