Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Onderzoek marges in de keten

Nu de melkfusie rond is, wordt het tijd voor een onderzoek naar macht in de keten. Volgens Eurparlementarier Esther de Lange moeten nu supermarkten goed in de gaten worden gehouden.

Esther de Lange, woordvoerder Landbouw van het CDA, is blij met het besluit van de Europese Commissie om in te stemmen met de fusie van Friesland Foods en Campina. Zij vindt het belangrijk dat primaire producenten zich kunnen organiseren en sterk kunnen staan richting anderen in de productieketen. Sterke coöperaties zijn daarvoor volgens de Europarlementariër een goed middel.

Onderzoek naar rendement

En sterke coöperaties zijn hard nodig. Boeren zijn in de margeverdeling van de voedselketen vaak het kind van de rekening, volgens De Lange. ,,Supermarkten hebben vaak een marge van 20 procent. Boeren daarentegen werken met een veel te laag en soms zelfs negatief rendement".
Het Europees Parlement zal morgen een voorstel van De Lange aannemen om de marges op verschillende plekken in de voedselketen te onderzoeken. Hiermee moet duidelijk worden wat primaire producenten, verwerkers, leveranciers, handelaren en supermarkten aan bijvoorbeeld vlees-, zuivel- en groente- en fruitproducten overhouden.

Nu de supermarkten in de gaten houden

Nu er duidelijkheid is over de fusie van Friesland Foods en Campina, roept De Lange de Europese Commissie op mogelijke machtsposities van de supermarkten in de gaten te houden. Op eerder aandringen van het Europees Parlement heeft de Commissie echter tot nu toe weinig reactie gegeven. ,,Het project om de marges in de voedselketen te onderzoeken is een goede eerste stap. Maar ik vraag de Europese Commissie mogelijke wurgcontracten van sommige supermarkten te onderzoeken".

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  Dit wordt hoog tijd om hier eens aandacht aan te besteden alleen staat de uitkomst al op voorhand vast ,de commissie leden zullen wel aandeelhouder zijn bij ahold of unilever

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Voor Neelie Kroes was het een bevalling van ongeveer een jaar, om de fusie tot stand te laten komen. Wanneer gaat zij de supermarkt, zoals appie en de boer, aanpakken? Of laat ze dit na, door de steekpenningen?

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Even een tip om supermarketen hun marges te kunnen controleren om zo hun verantwoordelijkheden ook zichtbaar wordt in de vitrine.Even net als José Bové in Frankrijk gewoon ook stickers plakken op vlees, melk en groente de prijs die boeren op hun bankrekening krijgen.Dus als de mevrouw Kroes dingen verplicht, dan moeten we gezamenlijk als boeren en vooral burgers toch ook kunnen afdwingen een twee prijzen systeem om inzicht te geven in de marges boerderij winkel en te monitoren.Net als nu de verplichting om te vermelden of vlees uit de EU of andere verre landen.Dan hebben consumenten een keuze of voor de hoogste marge supers of supers die ook de boer een bestaan gunnen.Immers als boeren net te lang onderbetaald krijgen dan kun zo niet weer een blik open trekken die er weer voor gaan.Het gilde boeren is een kostbaar bezit van de samenleving.Het zijn geen fabrieken die je ook kan bouwen in China.Terwijl de wrede natuurwetten steeds meer gaan gelden delen in de wereld.In de EU zijn delen van Frankrijk en Spanje al te droog en dit gaat sneller dan de politiek met hun korte termijn denken bewust van zijn.Heeft iemand een idee om dit voor melk te monitoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.