Rundveehouderij

Achtergrond 362 x bekeken 8 reacties

Na de feestdagen schoonmama op bezoek

De kinderen lopen nog steeds in pyjama als opa en oma op de koffie komen. Schoonmama kan het niet laten er iets van te zeggen. De hint is wel duidelijk.

Laat ik me om te beginnen even voorstellen. Mijn naam is Gerda. Ik besta niet echt, maar ben opgebouwd uit vele boerinnen die wél bestaan. Ik ben 38 jaar en getrouwd met Peter. We hebben twee kinderen: Thijs van 8 en Anniek van 6.
Ik werk parttime als lerares op een basisschool, daarnaast werk ik mee op ons bedrijf. We hebben 75 melkkoeien, 150 vermeerderingszeugen en 35 hectare akkerbouw.
Vanaf nu zal ik regelmatig vertellen over mijn leven als boerin. Want zo zie ik mezelf wel. Voor mij is een boerin een vrouw die meewerkt op de boerderij. Ik doe de administratie, ben erbij als een koe moet kalven, geef de pasgeboren biggen hun ijzerinjectie en als het moet, klim ik ook op de trekker.
Ik ben niet van boerenkomaf, zoals dat heet. Ik kom uit een gezellig dorp waar het boerenleven min of meer om de hoek ligt. Varkens, koeien en de bijbehorende luchtjes waren me dus niet vreemd. Dat ik met een boer trouwde, was toeval. Ik kwam Peter tegen op de jaarlijkse kermis. We waren allebei een beetje aangeschoten en voor ik het wist had ik stevig verkering. Inmiddels woon ik alweer tien jaar op de boerderij.

Vanaf vandaag zal ik u vertellen over mijn dagelijkse leven.

Na de feestdagen schoonmama op bezoek

Zo, dat waren de feestdagen dan weer. Het waren gezellige dagen. De kinderen hebben nog kerstvakantie, dat zorgt voor een relaxte sfeer. Even is er niet de druk om ze op tijd in de kleren te krijgen en te laten ontbijten. Ze mogen in hun pyjama’s lopen zolang ze willen. Dat doen ze dan ook. Toen ik vanochtend tegelijk met Peter opstond om te helpen in de stal, liepen de kinderen al beneden rond. In pyjama. Toen ik na het melken binnenkwam om het ontbijt te maken, zaten ze op de bank tv te kijken. In pyjama. En nu het koffietijd is, lopen ze nog steeds in pyjama.
Mijn schoonouders komen zo koffiedrinken en daarom probeer ik de kinderen een beetje aan te sporen. ,,Jongens, ga jullie nou aankleden want opa en oma komen zo.” Ze mompelen wat, maar maken verder geen aanstalten. Ze zijn te druk met hun Playmobil.
Als mijn schoonouders even later tegelijk met Peter binnenkomen, zijn Thijs en Anniek nog steeds niet aangekleed. Schoonmama kan het niet laten daar wat van te zeggen: ,,Wát? Lopen die kinderen nou nog steeds in de pyjama? Is er dan niemand die ze een beetje achter de vodden zit?”
De hint is wel duidelijk. Ze vindt dat ik veel te los ben. Vroeger schoof ze dat op het feit dat ik niet van boerenkomaf ben. Zulke mensen leiden in haar ogen een losbandig leven zonder structuur en regelmaat en daar komt alleen maar ellende van. Dat is volgens haar de reden dat er hangjongeren komen die rottigheid gaan uitvreten.
Omdat ik vandaag even geen zin heb in een dergelijke preek, houd ik mijn mond en schenk koffie.

Mail met Gerda

Foto

Gerda

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lisa

  Waar bemoeit ze zich mee, ik zou gelijk mijn eigen ponnetje aandoen en samen met de kinderen lekker spelen. Laat ze maar dr eigen koffie zetten.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Gerda. Wel link om een reactie te plaatsen op je blog want we weten niet!Misschien ben jij wel de schoonmoeder van de gene die reageert op je blog.In mijn geval kan het geen kwaad want heb geen schoon moeder.Maar ik ben het compleet eens met reactie Lisa. Alleen zou bij mij de reactie heel spontaan wel eens kunnen zijn dat je zonder verder gezwets buiten stond en deur achter je kont gesloten was tot je je in jaar 2008-2009 je zelf kan verplaatsen.
  Maar Gerda even goed.Maak je zelf eens wat meer bekend Blogs zijn open en eerlijk en houden zo.Mocht je de duvel zijn willen we het even goed weten
  Groeten van Bert

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Uit wat voor tijd komt schoonmoeder? Zo raar naar de kleinkinderen doen? Gelukkig hebben mijn grootouders niet zo lopen zeuren.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Gaat Margreet undercover?
  Jemig een fictie figuur, die eigenlijks toch weer bestaat.
  Straks draai ik op papier verlies en in het echt winst.
  Waar gaat het heen met deze site?

 • no-profile-image

  komkommerkweker

  Komkommertijd in het buitenland laat boerinnen groeien in Nederland

 • no-profile-image

  gli

  Is het nu echt nodig dat De Boerderij gevuld wordt met flauwekul waarop de ene roept dat hij het er helemaal mee eens is en de ander zich stierlijk ergert?
  Redactie pas op!!!

 • no-profile-image

  willem van den Akker

  Ik vind het helemaal niks zo'n fictief figuur. Is het de bedoeling om op die manier pijnlijke onderwerpen aan te snijden??
  Boerderij heeft toch Margreet Welink, die onder haar eigen naam flink genoeg is om allerlei meer en minder moeilijke onderwerpen aan te snijden.

 • no-profile-image

  danoontje

  hoi gerda
  nou ik lees van alles maar ik kan me goed in je verplaatsen en zoveel naast ons maar die zijn al zo bang dat ze er niet mee naar de buiten wereld durven .
  had laatst een boerin heeft al kinderen in de leeftijd van 7 jaar en die liet weten dat ze in haar huis nog steeds op visite komt ,als ik er bij mijn schoonouders ook niets aan had gedaan dan lag ik naast ze in bed en hadden ik en mijn partner een luier aan en was alles door gegaan zoals hun het vroeger hadden .
  ook met de feestdagen verwachten ze van ons dat hun ritueel dat ze al 40 jaar doen met hun eigen broers en zussen daar moeten wij als enigste zoon en schoondochter tussen gaan zitten met een kind van 2 jaar de jongste van hun is 70 jaar en de oudste bijna tachtig. op de boerdeij helpen ze nooit van de week was hun zoon jarig komen ze in pak met stropdas. las laatst ook een stuk in de boerderij over een bijeenkomst met vrouwen dat er nooit wat gezegd wordt in die families en er een hoop verdriet was, was zo herkenbaar voel me bij zijn ouders ook echt een bastaard , je wordt echt niet geteld . wens je succes met alles blijf jezelf en laat de rest maar lullen die kunnen zich niet in een ander gezin verplaatsen als ze het niet zelf ervaren hebben .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.