Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

NMV bij DOC: goed of niet?

De NMV belegt woensdagmiddag 10 december een vergadering in Cafe-Zaal Spoorzicht in Staphorst om met alle leden van DOC- Kaas te praten over de lage melkprijs. Die schommelt nu op zo’n 25 cent. Dat brengt volgens NMV de bedrijfsvoering van de leden en de aanleverende bedrijven in gevaar. De NMV zegt puur een bemiddelende rol te spelen. Daarbij willen ze met de DOC-leveranciers de mogelijkheden bespreken om als veehouders meer druk te kunnen uitoefenen op het bestuur van DOC.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stammie

  Ik vraag me af wat het doel is van zo'n vergadering, enige wat ik kan bedenken is dat de NMV zich wil profileren als een club die zogenaamd wat doet, maar van zo'n bijeenkomst word de kaas echt niet duurder. Argument dat DOC niet goed zijn best doet gaat ook al nergens over want iedereen kan zien hoe de markt van foliekaas momenteel is. Je kunt DOC hooguit verwijten dat ze schijnbaar geen goede strategie hebben gekozen, maar dat hebben ze wel gedaan samen met hun leden die daar mee hebben ingestemd. En verder kun je je afvragen of de strategie echt zo slecht is want ze hebben immers ook jaren een beste melkprijs uitbetaald. Verder mogen de melkveehouders die na enkele maanden slechte prijzen al vastlopen in hun bedrijfsvoering zich zelf ook de vraag stellen of ze zelf wel een goede bedrijfsstrategie hebben gekozen. Het is natuurlijk heel vervelend en ik wens ze oprecht veel sterkte, maar om alles op je eigen fabriek af te schuiven is wel heel erg makkelijk.

 • no-profile-image

  De Haan

  Ik zal eens een keer de knuppel in het hoenderhok gooien.
  De markt voor zuivelproducten is zoals hij is. Hier kunnen cooperaties als DOC en zelfs FrieslandCampina geen invloed op uitoefenen. We moeten ze er optimaal op inspelen. Als we naar de cijfers kijken zien we dat zowel DOC als Friesland en Campina ver bovengemiddeld scoren. Enkel de zeer beschermde markten als Noorwegen, Finland en Frankrijk liggen over de laatste jaren hoger. Aan de cooperaties ligt het dus niet. DE BOER moet ZELF beoordelen of hij voor deze prijzen kan EN wil produceren. In Nederland/Europa is er geen VERPLICHTING OF RECHT om melkveehouder te blijven. Als je het niet trekt moet je stoppen. Helaas is het niet anders.

 • no-profile-image

  dirk

  Het is te hopen dat nmv het lek boven krijgt waar het dan ook aan ligt immers het gaat om boeren inkomens En mr de haan uit kippenhok wel erg goedkoop wat jij hier zegt over kun je voor deze prijs wel of niet produceren Volgens mij ben je helemaal geen melkveehouder anders praatte je wel anders want als je boer bent kun jij ook niet voor die prijs produceren

 • no-profile-image

  ondernemer mkb

  dirk, je kunt beter gelijk stoppen met boeren... Kijk eens naar de varkenshouders, die hebben tenminste veerkracht! Verder valt het mij op dat jij altijd anti-lto en extreem pro-nmv bent. Ik moet altijd lachen om die hersenloze discussies die de NMV aanzwengeld. Echt hilarisch!!

 • no-profile-image

  harm

  De NMV is een vakbond die ook de opbrengstprijs belangrijk vindt , 25 cent is zorgelijk hier kan geen enkele boer winst mee maken. Een vergadering hierover is natuurlijk altijd positief, ik zou me als DOC ook geen zorgen maken mits ze er alles aan doen om de maximale melkprijs te betalen, of dit zo is ??

 • no-profile-image

  geert

  Ik herinner me nog goed de discussies op dit forum ongeveer een jaar geleden!!!!
  Toen ging het ook over de melkprijs en de zeggenschap bij cooperaties.
  Velen die toen aggressief reageerden op dit forum waren blij dat ze bij Campina of FF weg gingen en hun heil zochten bij de "spotmarkt", DOC, Vanbakel en weet ik veel hoe ze heten.
  Mijn melkveebedrijf behoort tot de categorie zwaarder gefinancierd en ook al zou ik het willen dan nog zou mijn bank het sterk afraden om in zee te gaan met afnemers met een beperkt produktenpakket.
  Maar vorig jaar waren wij FF-leden bange jongens die niks durfden en niet hun nek uit durfden te steken!!
  Prima dat is dan zo maar dan moet men nu ook niet direct moord en brand schreeuwen als het bij de ander even iets minder is.
  En dan dit: De NMV was medebedenker van de melkblokkades bij FrieslandFoods wat een aantal leden behoorlijk geraakt heeft.
  Ik zou zeggen een blokkade voor de poort van DOC

 • no-profile-image

  jan4072

  Ergens moet het toch goed fout zitten met de vermarketing. Als een fles van 1 liter water 60ct op kan brengen (en voor zover ik weet zit op water geen quotum) dan moet 1 liter melk toch minimaal 60 ct doen in de winkel. Melk is tenslotte ook grotendeels water met een iets hoger gehalte aan andere stoffen. Die z.g. marktwerking is dus flauwekul.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Misschien klinkt het lullig, zal komen omdat ik de melkmarkt niet meer volg, aangezien wij thuis niet meer melken, maar ik denk dat DOC dit geld wil betalen voor die troep die direct het pak in kan. Van kaas weet ik dat het een eiwitbehoeftig proces is, en dat in een omgeving waar veel zwartbonten gemolken worden. (Ja, 's weekends woon ik ook in t DOC gebied) Nu weet ik ook dat zwartbonten (HF, hè) doorgaans niet veel gehalten hebben, behalve water. Een kennis van mij krijgt (bij FF, dat wel) een hogere prijs, omdat hij gehalten heeft, de melk wordt m zelfs apart opgehaald! Denk je dat DOC daar niet aan doet? Trouwens, DOC heeft gewoon meer te leiden onder dat plastic, waar men de naam kaas aan durft te geven. Je kunt er niet eens een fatsoenlijke tosti van bakken...

 • no-profile-image

  Sjipkop

  FF boer wenst iedere DOC boer veel sterkte en wijsheid

 • no-profile-image

  jipping

  een oom zeger van mij heeft bij doc gewerkt en vertelde een paar jaar geleden al dat het slecht ging bij doc en dat lag voornamelijk aan de onder directeur v. riel die als alleen eerser denkt samen met zijn plaatsgenoot chef kaasmaker leyerik de boel kan regelen veel personeel loopt over naar ff. een paar jaar geleden wilden de banken er al geen geld meer in stoppen.v riel dacht een poosje geleden nog een man die er jaren werkte weg te kunnen ontslaan wat ongeveer 400.000 euro koste en dat hij zo onder contracten af kan wat ook enige tonnen koste.

 • no-profile-image

  Huub

  Ik heb het idee dat de NMV op deze zieltjes probeert te winnen, om dan samen met DOC leden actie te gaan. onverstandig. DOC zit al in zwaar weer, het lijkt me niet dat zij nog veel veerkracht over hebben, een flinke blokkade kan DOC de kop kosten, dit zal het imago van NMV/DDB niet ten goede komen..

 • no-profile-image

  dyon

  Spieker, wss melkt die vriend van je 6000 per koe met n iets hoger eiwit..geweldig!

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Nee, hij heeft meer, weetde exacte getallen niet meer. Tis in ieder geval veel meer dan 4%vet, 3,32% eiwit. Meende onthouden te hebben dat er 4,19 eiwit in zat, maar zoals gezegd, ik weet t niet zeker!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.