Rundveehouderij

Achtergrond 359 x bekeken 2 reacties

Melkprijs bestuur je niet omhoog

Als het aan de NMV ligt, gaat de structuur van DOC Kaas op de schop. Of dat de melkprijs verbetert, is nog maar de vraag.

Een bijzonder vergadering afgelopen woensdag in Staphorst. Circa 160 leden en leveranciers van DOC Kaas waren bijeen op uitnodiging van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Uitkomst: met ondersteuning van de NMV wordt geprobeerd om buitengewone ledenvergaderingen bijeen te roepen. Doel: meer directe invloed van de leden op de directie. Als het aan de NMV ligt, gaat de structuur van DOC Kaas op de schop. Volgens NMV-voorzitter Peter ten Hoeve was daar op de bijeenkomst ook een overgrote meerderheid voor.

Melkprijs 20 cent lager dan in 2007

Directe aanleiding is de lage melkprijs. Binnen een jaar is de melkprijs van DOC Kaas met meer dan 20 cent gedaald. Van 47,88 cent per kilo in november 2007 naar 26,56 cent in november 2008 volgens Boerderij-voorschotmelkprijs. De NMV is door NMV-leden benaderd om in te grijpen. Ten Hoeve rekende voor dat een melkveehouder die 50.000 kilo per maand levert, er op dit moment €10.000 bij inschiet.

Bestuursleden ook op bijeenkomst

Na afloop is de bijeenkomst toegelicht aan de pers, dus ook aan ondergetekende. Een grote grief van veel aanwezigen was volgens Ten Hoeve de gebrekkige informatievoorziening richting de leden. In de uitnodiging van de NMV worden overigens nog sterkere woorden geuit richting directie en bestuur van DOC.
Bestuur en directie zijn het daar niet mee eens en hebben op 5 december een brief verstuurd naar alle leden waarin wordt gereageerd op de bijeenkomst. Kern van de brief : DOC is juist wel open richting leden en de melkprijs moet vooral ook op langere termijn worden beoordeeld. Het bestuur en de directie overleggen nog hoe ze gaan reageren op de bijeenkomst.

Op langere termijn bovengemiddelde melkprijs

Er ontstaat zo een wel heel bijzondere situatie. In 2007 draaide DOC een topjaar, toch is een groep van circa 120 leden opgestapt. Momenteel is de melkprijs van DOC veruit het laagst in Nederland, maar zijn er geen alternatieven voor leden die willen opstappen. Andere fabrieken voorspellen ook dalende prijzen en zitten niet op meer melk te wachten.
De focus op kaas produceren tegen een lage kostprijs levert nu wel een slechte melkprijs op. Bijna alles wat DOC maakt loopt nu slecht. Foliekaas is belangrijk voor DOC en kent een groot overaanbod en lage prijzen. De weipoeders noteren nog steeds laag, evenals boter en dus room. Dat komt extra hard aan nu andere fabrieken wel beter scoren en de kosten van melkveehouders wel zijn gestegen. Over heel 2008 komt de voorschotprijs volgens Boerderij uit op 32,68 cent als december gelijk blijft aan november. Dat is 3,5 cent minder dan de voorschotprijs 2007, maar nog steeds 3,7 cent meer dan in 2006. Grote vraag is natuurlijk hoe de nabetaling 2008 gaat uitpakken.

Melkprijs bestuur je niet omhoog

Het wordt nu afwachten of de NMV voldoende leden kan motiveren om extra vergaderingen te beleggen. Vervolgens moet er dan ook nog een meerderheid komen om veranderingen door te kunnen voeren. Ondertussen gaat de marktvorming van zuivel gewoon door. De zuivelmarkt wordt vooral Europees en wereldwijd bepaald. Een individueel bedrijf bestuurt dat niet omhoog, ongeacht de invloed van leden op bestuur en directie. Wat leden wel mogen verwachten is duidelijke informatie. Niet alleen ongevraagd vanuit bestuur en directie, maar zekere ook als de leden daar om vragen.

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE006773D01

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Het kan toch niet zo zijn als de eerste beste fietsenmaker langs komt(PETER) dat dan de hele bestuurstruktuur op de schop gaat het is gewoon te bespottelijk voor woorden.

 • no-profile-image

  stammie

  Helemaal mee eens, tukker. Je vraagt je echt af wat het werkelijke doel van deze bijeenkomst van de NMV is geweest. 1 ding is zeker hier wordt de kaas echt niet duurder door verkocht, Ik denk dat het ze vooral te doen is om hun eigen valen te maskeren. Dit voorjaar de leden oproepen om melk weg te laten lopen terwijl de prijs toen nog 38 cent was en nu niets doen kon natuurlijk ook niet meer, maar als ze bij DDB en NMV een goede strategie hadden gekozen had het hun leden veel geld gescheeld. Het had nu voor DOC leden maar 5 cent gekost om een liter melk te laten weglopen ( melkprijs min de leaseprijs ). Kan ook niet snappen dat er op SPOT markt nog melk word verhandeld, verleasen brengt immers meer op. DOC boeren veel sterkte en wijsheid gewenst en volgens mij vind je dat laatste niet bij de NMV.

Of registreer je om te kunnen reageren.