Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Loden kalf, eehh leeuw

Na het legbatterijei en de gecastreerde big neemt Wakker Dier vleeskalveren op de korrel. Die radiospotjes zouden de prijs voor irritantste reclame moeten krijgen.

Maandagavond werd de Loden Leeuw uitgereikt, de prijs voor de irritantste tv-reclame. Een prijs die ik vanochtend met alle plezier aan de radiospotjes van Wakker Dier zou geven. Zo’n beetje twee keer per reclameblok schalt uit de radio: ,,Wat!? Verkoopt die supermarkt nu nog steeds blank kalfsvlees?”

Bloedarmoede

Waren het een paar jaar geleden de legbatterijeieren en eerder dit jaar de onverdoofd gecastreerde biggetjes, nu zijn het dus de vleeskalveren die Wakker Dier op de korrel neemt. Volgens die club zijn de kalveren ziek, omdat ze bloedarmoede hebben. Volgens de huidige EU-regels, waar volgens mij onderzoek aan ten grondslag ligt, treedt bloedarmoede op bij een hemoglobinegehalte (Hb) van 4,5. De Nederlandse kalversector hanteert een minimum Hb-gehalte van 5,5 aan het eind van de mestperiode. De rest van de tijd ligt het boven de 6.

Als kalveren daadwerkelijk bloedarmoede hebben, zou dat merkbaar zijn. Ze moeten, als ik de vergelijking met de humane geneeskunde mag trekken, slap en lusteloos overkomen. Daar heb ik tijdens een reportage vorige week niets van gemerkt. Bij het openen van de staldeur keek me daar een hele rij heldere kalverkoppen aan. De beesten zaten mooi glanzend in hun vel en stonden er heel alert bij. In de trog lag een lekkere portie snijmais en gehakseld stro. Terwijl de dieren volgens Wakker Dier geen stro krijgen, omdat dat de vleeskleur beïnvloedt.

Stoppen met verkoop

Ik vraag me af of Wakker Dier met zijn spotjes meer bereikt dan een stel supermarkten dat niet weet hoe snel ze moet roepen te stoppen met de verkoop van kalfsvlees. Dirk van den Broek ging in ieder geval al binnen een dag na het eerste spotje om. Ook C1000 liet niet lang op zich wachten. Vandaag noemt Wakker Dier Albert Heijn, dus misschien volgt vandaag ook van AH een persbericht.

Feit is dat de Nederlandse supermarkten maar een fractie van de gegeten hoeveelheid kalfsvlees verkopen. Het gros loopt via de horeca. Hoeveel kalfsvlees er per hoofd van de bevolking wordt gegeten? Schrik niet: hooguit 1,5 kilo.

500 kilo voor het hele land

Leuk idee als de supers overgaan op rosé kalfsvlees. Ik zie het eerste telefoongesprek van een supermarktinkoper met een verkoper van een kalverslachterij al voor me: ,,Hallo, ik wil graag rosé kalfsvlees bestellen.” ,,Dat kan, hoeveel kilo wilt u bestellen?” ,,Begin volgende maand maar eens met 500 kilo. Eerst zien of het goed loopt.” ,,Moeten we dat bij één filiaal leveren?” ,,Nou nee, dat is voor het hele land.”

Volgens mij ligt zo’n vleesverkoper nadat hij heeft opgehangen onder de tafel van het lachen.
Begrijp me goed, ik heb dierenwelzijn hoog in het vaandel staan en vind onderzoek naar wat nu wel of geen bloedarmoede is heel belangrijk. Laten we dus de uitkomsten van dat onderzoek afwachten voor we roepen dat die kalveren ziek zijn en we voor de zoveelste maal proberen de veehouderij om zeep te helpen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Bij wakker dier slapen de mensen

 • no-profile-image

  guus mulders

  als ze ziek zoudenn zijn stonden ze niet eens in die stallen.

 • no-profile-image

  bajes

  Sjoerd slaapt niet, vergeet niet dat hij de compagnon van Volkert de moordenaar is/was......

Of registreer je om te kunnen reageren.