Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Koeien houden als varkens

Een bezoek aan een Japanse veehouder liep uit op een leerzame cultuurshock. De heer Hazama houdt onder meer runderen, maar: op de varkensmanier!

Afgelopen week bezocht ik met twee Duitsers Japan. Hoofddoel was het bezoek aan een bedrijf met 6.000 Hypor-zeugen, 72.000 vleesvarkens en 7.500 runderen. Van deze farm hadden wij vorig jaar gedurende een half jaar een stagiair in ons bedrijf. Een honderdtal foto’s is te bezichtigen op de fotopagina.

De eigenaar van dit bedrijf, mr. Hazama, bezocht vorig jaar ons bedrijf in Dalfsen. Tijd voor een tegenbezoek.

In een keer 100 stallen gebouwd

Mr. Hazama, nu 64 jaar, startte 17 jaar geleden een rundveetak naast zijn varkensbedrijf. In één keer bouwde hij 100 rundveestallen. Eigenwijs ging hij hier op de varkenswijze verder. Hij koopt goede Japanse koeien voor €8.000 per stuk, net als dat hij van Hypor NL grootouderdieren koopt. Deze koeien krijgen met behulp van een eigen embryocentrum twee vleeskalveren per dracht geïmplanteerd.

Elke koe een zeugenkaart

Drie dagen na geboorte speent Hazama de kalveren en worden de koeien op rij weer geïnsemineerd. Bij elke koe hangt een ‘zeugenkaart’, alle dieren worden in ‘afdelingen’ gehouden; de vleesdieren liggen 2,5 jaar voordat ze geslacht worden.

Vierkante meter grond kost €20.000

Het duurste stukje rundvlees brengt midden in Tokio €300 per kilo op. Hier kost echter een vierkante meter bouwgrond ook €20.000. Voor een pilsje betaalden we €7 en voor een bezoek aan een nette club €50 per uur. Daarnaast bezochten we nog een slachterij, waar runder- en varkenskarkassen per stuk geveild worden. Deze slachterij doet 2 procent van de 18 miljoen varkens.

Cultuurshock

Door het veilingsysteem wordt de landelijke varkensnotering bepaald voor alle varkens. Op deze prijs heeft de (loon)slachter dus geen enkele invloed. Het was een cultuurshock, maar ook indrukwekkend en leerzaam. Het heeft ons weer wat wijzer gemaakt. Maar eerlijk is eerlijk: na een week met stokjes eten voelt mes en vork ook weer goed.

Lees ook de blog over de varkenstak van dit bedrijf »

Foto's: Johnny Hogenkamp

Bekijk meer foto's van het bedrijf »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Hoezo cultuurshock? Hier houden we mensen als kippen. Kijk maar naar de flats, net kippen op een batterij. Het verschil is dat de koeien hier meer bewegingsruimte hebben.

 • no-profile-image

  Wilma Timmer

  Heel anders dan we hier gewend zijn. Het zet je wel even aan het denken of er geen bruikbare onderdelen voor de nederlandse situatie in zitten. Ik had graag nog een uitgebreidere rapporatge gezien. Heel interessant. Wel erg duur vlees trouwens.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Wilma komt (schijbaar) niet buiten de randstad. pvdd laat buitenlands gebeuren hier zien onder de noemer dat we prehistorisch omgaan met de dieren. Zo als hier door de agrarier met z'n dieren omgaat zal marianne alleen van dromen dat dat in het jaar 5000 mogelijk zou kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.