Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Kerstgedachte

Het gaat op de Franse radio nu niet over de kredietcrisis of de dreigende massaontslagen vlak voor kerst. Evenmin over de naderende vrede op aarde. Het eten houdt de mensen hier bezig.

Wanneer ik 's morgens m'n werk doe luister ik graag naar de Franse radio. De interessantste programma’s komen voorbij, zo aan het eind van het jaar. Het gaat niet over de kredietcrisis of de dreigende massaontslagen vlak voor kerst, evenmin over de naderende wereldvrede. Het is het eten dat de mensen bezig houdt.

Ik heb het al eens eerder verteld, met kerst ligt op elk Frans bord de foie gras, vette lever uit speciaal gemeste eenden. Ook in Frankrijk komt daar steeds meer verzet tegen. Het is niet diervriendelijk en de meeste levers komen uit het buitenland, waaronder China. Na het melamine-schandaal kun je niets meer uit China vertrouwen.

‘Vette lever is natuurlijk’

Er kwam een Franse eendenmester aan het woord die vertelde dat er aan de Franse foie gras niets mis is. Hij kent zijn eenden en propt ze met liefde de mais door de strot. Bovendien is het natuurlijk, want voor de winter leggen alle vogels een vetvoorraad aan.

‘Kanker vaak gevolg van verkeerd voedsel’

In een volgende uitzending kwam een filmmaker aan het woord die een film heeft gemaakt met als titel: Onze kinderen zullen het ons verwijten. Niet toevallig draait die vlak voor kerst in de bioscoop. De maker, die zelf is hersteld van een kankeraandoening, 'toont daarin aan' dat 83 procent van alle kankergevallen wordt veroorzaakt door ons verkeerde voedsel, geproduceerd door de moderne intensieve landbouw. De meest angstaanjagende beelden komen voorbij.
Als voorbeeld hoe het wel moet, laat hij een Frans dorp zien waar de mensen gezamenlijk hebben besloten het goede voorbeeld te geven. Zo eten de kinderen daar in de schoolkantine 100 procent biologisch.

Praktijk en principes

Nu sta ik voor een groot dilemma: kun je met een gerust hart biologische foie gras eten? En als je een principieel bezwaar hebt, mag je dan wel het borstvlees van die arme beesten eten? (Magret de canard is één van mijn lievelingsgerechten.) En wat moet je doen om de gastvrouw niet voor het hoofd te stoten?
Allemaal moeilijke overwegingen aan het eind van het jaar. Ik houd het daarom maar bij de oorspronkelijke kerstgedachte en wens iedereen een goede kerst en een gezond 2009 toe.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan de Boer

  Hoi Halbe, nou ik geef je groot gelijk. Geen, krediet crisses, maar foie gras eten met de kerst. Kijk je vast ook wel eens naar het 13.00 uur journal op TF1.
  Mijn buren maaken dat spul, stinken die gansen, ze hebben er 300! Puur natuur op de anti-biotica na dan. En de huisvesting van die beesten?..."ach ze leven toch niet lang!"zegt ie dan.
  Joxeux Noël et bon appetit!

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Even de reactie gelezen
  Het zijn ook net echte fransen he'
  't komt allemaal niet zo nou
  Ik heb zelf 6 jaar in de belgische ardennen gewoond op de grens met frankrijk en heb hier veschillende franse vrienden en ben tot de conclusie gekomen dat fransen leven voor drie B s
  Boir Bouffer en de laatste vul je zelf maar in
  Maar heeft absoluut zijn charme
  wij maken ons veel te druk

Of registreer je om te kunnen reageren.