Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Jeuk achter de gulp

Boeren gaan niet vaak naar de dokter, zo blijkt uit onderzoek. En als ze wel gaan, is dat vanwege een zere rug en…hun geslachtsapparaat. Rara, hoe kan dat?

Naar de huisarts? Ben je mal! Het is vanzelf gekomen, het zal ook vanzelf wel weer weggaan. Ziehier de reactie van een boerenkennis die al dagen met een griephoofd rondloopt. Het is een typische houding voor boeren om niet daar de dokter te gaan als je je belabberd voelt. Dat blijkt uit recent verschenen onderzoek van Nivel, een organisatie die bijhoudt wie er allemaal naar de dokter gaan, hoe vaak en waarvoor.

Als boeren zover zijn dat ze wel naar de dokter gaan, is dat voor rugklachten en huidproblemen. Eczeem, huidkanker, dat soort zaken komen bij boeren vaker voor dan bij de rest van de beroepsbevolking. En… nou komt het, boeren (niet boerinnen) gaan iets vaker naar de dokter met klachten aan hun geslachtsapparaat. Rara, hoe kan dat?

Besmet via vee

De onderzoeksclub geeft geen uitleg bij de cijfers, maar via een medewerker van de GD hoorde ik een verhaal dat wel hout snijdt. Er zijn nogal wat zoönoses. Ringworm is een lekkere, chlamydia ook. Een ecthyma bij schapen komt ook veel voor. Stel, je hebt als man aan je vee gezeten. Dat is niet ongebruikelijk. Er zit wat besmettingsmateriaal aan je handen. Dat zie je met het blote oog niet. Ineens moet je ontzettend nodig plassen. De wc is ver lopen, dus je schiet even achter een schuurtje of in een hoekje van de stal. Handen wassen? Ach, dat komt er niet altijd van. En dus wandelen de bacteriën tijdens het plassen ongemerkt van de handen van Grote Jan op de slijmvliezen van Kleine Jan.

Niet alles verdwijnt vanzelf

Eerst merk je daar niks van, maar als de incubatietijd verstreken is, wil je wel naar de huisarts kruipen. De jeuk en branderigheid zijn niet te harden. Alleen een stevige antibioticumkuur kan hier wat uithalen.

Misschien is dat de reden dat boeren iets vaker met hun geslachtsapparaat naar de dokter gaan. Maar voor de rest gaan ze dus nauwelijks, want wat vanzelf gekomen is, gaat ook vanzelf weer weg. Meestal dan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wat voor reactie probeer je met dit weblog te krijgen?

 • no-profile-image

  jan

  Margreet ,


  Heb je ook soms jeuk daar ??

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wel bij de dokter geweest. Een scheurtje in een linkeronderarmspieren met bloeduitstorting. Voor een zere rug en jeuk achter de gulp een zeer vreemde plek. Niet alles gaat even makkelijk, maar volgens de dokter moet het vanzelf overgaan, waar het ook op lijkt tot nu toe. Waarom zou je dan weer naar de dokter gaan als je het zelfde weer zal hebben/overkomen?

 • no-profile-image

  arend

  ik heb ook wel eens jeuk achter de gulp,maar dat hitziche gevoel zal ik ik nooit van Margreet krijgen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Margreet,
  Wat een lullig onderwerp! Nu was ik nog wel blij dat er een positief stukje in de krant stond over de gezondheid van boeren. Zodra het over boeren gaat, hebben ze alleen nog maar negatief nieuws lijkt het wel eens. Maar zoals gewoonlijk weet jij ook dit positieve berichtje weer zo te draaien dat de boer maar een grote viespeuk is. Ik vraag mij wel eens af welke boeren jij kent, in mijn omgeving ken ik alleen maar schone, nette hard werkende boeren die elke dag klaar staan om hun dieren te verzorgen en daarmee de burger bijna voor noppes van hun dagelijks voedsel voorzien. Mede door jouw weblogs ontstaat er maar een vreemd beeld van de boer in het algemeen. Met welke opdracht zit je nu eigenlijk bij de redactie van de boerderij. Probeer eens lekker positief te doen naar deze groep mensen welke 7 dagen in de week, het hele jaar door klaar staan voor jou. Gelukkig heb ik geen schapen en alleen gezonde jeuk. Heb weinig begrip voor hoe jij de boer neerzet als mens, het is dan ook niet vreemd dat jij dan minder leuke reacties krijgt op dergelijk schrijven.

 • no-profile-image

  Boer

  Als ik Margreet zie dan krijg ik gelijk enorme jeuk achter mijn gulp.

 • no-profile-image

  boer

  Raar bericht maar waar boeren meer aandacht voor moeten hebben als de meeste burger is misschien wel huidkanker daar veel boeren in de zon werken, misschien had marleen daar de aandacht eens op moeten leggen dan had zo,n bericht meer inpact wil niet zeggen dat sommige lieden domme opmerkingen plaatsen is nergens voor nodig haal alleen maar jezelf niet omlaag

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Margreet.Het klopt zeker wat je schrijft als voorlichting past zo iets echt.Maar volgens mij past het niet zo in de wereld blogs. Ik zit me kapot te lachen met de reacties er op. Zou niks anders verwacht hebben.Maar hoe krijg je het klaar meid om het in een wereld blog te zetten? Ik weet wel dat ik als lief hebber van motoren maken en soms vingers ontvellen ook wel eens een zwart kereltje tegen ben gekomen onder de douche die duidelijk met geoliede handen zijn pisje mocht maken.
  En ben blij dat mijn weerstand tegen de engerds die jij noemt groot genoeg is geweest tot nu. Dat ze me niet het eigen risico bedrag hebben laten aan spreken.
  Margreet denk velen zullen er aan denken de eerste dagen als ze .....Maar past niet echt in de wereld blogs. Zit te lachen man.
  Ga je goed en een goed nieuw jaar van me.
  Groeten Bert

 • no-profile-image

  Boer

  Kom op Bert,dit bericht staat bol van de nuttige informatie.Als je met vee werkt en je moet nodig,was eerst je handen of doe handschoenen aan.Zo voorkom je ringworm en andere elende.Als je net een zuiger uit je motor hebt gehaald en je hebt vette klauwen was ze want olie en antifries zijn kankerverwekkend.Van verfstripper en accuzuur wordt kleine jan ook niet vrolijk. handen wassen is ook hier van belang.Laat kleine jan niet te lang in de zon hangen want dan kan die heel erg verbranden en je kunt er huidkanker aan krijgen.Als het dertig graden onder nul,je bent buiten en je moet heel nodig vergeet dan niet om kleine Jan daarna weer warm en veilig achter een gesloten gulp te stoppen.Doe je dat niet dan kan kleine jan ernstige frost bite oplopen of hij kan er zelfs afvriezen.Kortom,er zij duizend redenen om heel zuinig om te springen met ons meest waardevolle stuk gereedschap.Ik vind het tof van Margreet dat zij het beste met mijn kleine jan voor heeft.

 • no-profile-image

  joop

  Ik snap niet helemaal waarom Boerderij met margreet zaken doet.. Ik hoop dat Boerderij positief tegen de agrarische sector aankijkt. Ik weet niet wat Margreet met deze blogs wil bereiken maar veel steun zal ze niet krijgen... dit komt meer neer op het zwart maken van de gemiddelde hardwerkende boer dan ze te steunen. Ik zie het als iets positiefs dat het dokterbezoek onder de boeren lager ligt dan in andere nederlandse sectoren. Boeren gaan gewoon alleen wanneer het nodig is en zo hoort het. Geen gezeur maar gewoon doorgaan, en in de meeste gevallen gaat het toch vanzelf wel weer over. Ik hoop dat ze de volgende keer een onderwerp in een iets positievere context kan brengen. groeten joop

 • no-profile-image

  Collega weblogger

  Ach, een keer wat anders en best ludiek. Met cabaret als hobby en oudjaar in zicht, kan ik me eigenlijk niet inhouden om er ook een paar te schrijven. De volgende weblog van Margreet zal wel gaan over de bak pinda's, waar 5-15 verschillende urinesporen in gevonden worden. Da's pas echt onsmakelijk lachen. Lees maar eens: <>

 • no-profile-image

  Piet

  Bovendien mag niet vergeten worden dat boeren bovengemiddeld vaak met de gulp los lopen, bij gebrek aan een collega of partner die hen daar op wijst. Met dit weer voel je aan die frisse wind wel, dat het hek van de dam is, maar zo zomers kan die zo een hele dag open blijven staan. Scheelt ook weer werk.

 • no-profile-image

  boerharms

  Margreet, is er wel eens gekeken of marrokaanse schapenhouders hier significant meer last van hebben .........

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.