Rundveehouderij

Achtergrond

Integreren met kerst

Integreren is makkelijker als je meedoet. Neem nu de levende kerststal. Pa verkleed als herder, de kinderen als herderin en schaap. Natuurlijk neem je ook schapen mee voor het juiste kersteffect.

Ik ben de afgelopen weken druk geweest op mijn werk en op de boerderij. We denken telkens dat het over een paar weken wel rustiger wordt. Maar dat blijkt tot op heden nog niet uit te komen. We hebben net een nest puppies en proberen die aan veehouders te verkopen als werkhond. Enkele gaan naar Saskatchewan, één gaat naar British Columbia en weer een ander gaat 700 kilometer ten zuiden van ons naar een boer. We hebben dus veel te regelen. De een moet per vliegtuig, de ander breng ik als ik toch onderweg ben naar een cursus bij Calgary. Gisteren namen we nog drie pups mee naar Barrhead en zijn zo de kopers enkele uren tegemoet gereden. We moesten toch in Barrhead zijn voor een kerstdiner van John Deere. Kortom, het is druk hier.

Levende kerststal

Een leuke ervaring heb ik gehad bij de levende kerststal. De anglicaanse kerk in High Prairie organiseert elk jaar een levend kerstspel. De organisatoren zijn blij dat er nu een schaapherder in de gemeente woont. We werden direct uitgenodigd om mee te doen, en of we ook maar even een kudde schapen mee wilden brengen. Dus afgelopen vrijdag vlug van mijn werk naar huis en een kar schapen opgeladen. Ik zorgde voor voldoende hekken om een mooi hok te maken en ging terug naar het dorp om op te treden. Die hekjes bleken een goede ingeving. Na ons kwam een dame met vier schapen, maar die had geen hekjes bij zich. Dus maakten we er een extra hokje bij en zo hebben nog meer schapen in de kerststal.

Meedoen maakt het integreren wel veel makkelijker. Mensen zijn blij als je mee wilt doen en wij vinden het ook leuk. Ik ging als herder verkleed. Jess, mijn dochter van 12, was mijn herderinnetje en Roy, mijn zoon van 8, kreeg een schapenpak aangemeten. Louise deed de fotografie. We hadden een leuke avond, niet al te koud (-5) en gezellig druk.
Na een uurtje poseren en wat zingen gingen we naar binnen en dronken we chocolademelk. Als je dan terug rijdt, kom je langs het VVV-kantoor dat geheel is verlicht in kerstsfeer. Deze lichten zijn enkele weken geleden al onder groot ceremonieel aangestoken.

Banden aanhalen

Ik vind het fijn om te zien hoe mensen in dit toch wel barre klimaat proberen om in deze donkere tijden de zaak wat op te vrolijken. Mensen realiseren zich dat je elkaar nodig hebt en benutten deze momenten om de contacten wat te verstevigen. Onze kinderen vonden dat we thuis dus ook een light up moesten hebben. We hebben dus wat lichtjes gekocht en deze in de stuiken gehangen.

Komende week ben ik vijf dagen in het warme Houston (Texas) voor een expo van John Deere. Voor je het weet is er weer een hele week voorbij. Zoveel indrukken, alles nieuw en wij zijn daar zomaar in terechtgekomen. Als ik volgende week zondag thuis kom, gaan we een echte kerstboom uit ons eigen bos halen voor in huis. Dan gaan we het echt wat rustiger doen voor de afsluiting van dit roerige jaar.

Foto's: Eric Verstappen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.