Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Hond afmaken of niet?

Een woeste waakhond komt niet erg gastvrij over. Dat is ook niet de bedoeling. Maar wat als de hond iedereen naar de strot vliegt?

Het gebeurt me regelmatig dat ik besprongen word. Met name als ik een boerenerf op rijd. Meer dan eens heb ik dan een enorme hond hoog tegen het portier staan. Woest blaffend krabt hij krassen in de lak. Nu is het geen nieuwe auto, dus dat is geen ramp. Ook ben ik niet bang voor honden, dus ik stap evengoed wel uit. Maar ik heb collega’s die in de auto blijven tot de eigenaar de hond tot de orde heeft geroepen.

Een grote, woest blaffende hond komt niet erg gastvrij over. Daar is hij vaak ook niet voor bedoeld. Zijn baan is: onbevoegden schrik aanjagen. Sommige honden overdrijven die taak. Ze zorgen niet alleen voor schrik, ze bijten ook.

Kinderen bijten

Er zijn boeren die een bijtende hond subiet laten afmaken. Vooral als hij kinderen te pakken neemt. Niet elke hond is gewend aan kinderen en niet elk kind is gewend aan een hond. Er wordt nogal eens aan oren getrokken of aan staarten gedraaid. Dat de hond dan van zich afbijt is niet netjes, maar wel begrijpelijk. Om hem dan meteen af te laten maken, vind ik dan ook erg rigoureus.

Anders wordt het als de hond bij elke gelegenheid bijt. Niet alleen als er aan zijn oren getrokken wordt, maar ook als de postbode de krant komt brengen of de inseminator zijn werk komt doen. Systematisch vreemd volk bijten, kan niet door de beugel. Meteen afmaken gaat me te ver, maar een bijtende hond moet op gedragscursus. En zolang hij nog geen diploma heeft, hoort hij in de kennel. In elk geval overdag.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Margreet! sturen die honden naar mij
  Ik voer ze en kam ze beloof ik je.
  Hier onze honden 3 stuks.Als een wit neus komt blaffen ze.Maar als een zwart neus komt dan blaffen ze hun longen uit het lijf en staan met 3 klaar maar geen van elk durft eerste te zijn om zwart neus gewoon te vernielen.Wit neus is een Rus hier.Zwart neus is een Kazakh. en gelukkig hoef ik niet de eerste te zijn die er een groot verschil in maakt.Is zwart neus iets normaal dan zeg ik waarom elke hond in de wereld jouw als zwart neus wil op vreten.Antwoord. ze hebben totaal geen gevoel voor dieren en dus ook totaal onbetrouwbaar in 99% van het leven.99% zodat ik geen commentaar hoef te krijgen.
  Bert

 • no-profile-image

  Jeroen

  Meeste mensen voeden geen honden op!
  Zie ook maar naar jeugd van tegenwoordig!
  Praten praten praten, is niet altijd genoeg!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wanneer de hond naar iedereen hapt de hond wel dresseren en terrein afbakenen, waar de hond wel/niet mag komen. Voor menig honden houder zou het goed wezen om hondendresseerles te volgen voor een beter gedresseerde hond te hebben

 • no-profile-image

  rita

  Misschien eerst eens naar de baasjes kijken, meestal loopt het daar mis. Iemand die een grote hond wil die afschrikt moet die niet zomaar laten rondlopen en het leuk vinden als ie iemand laat schrikken. Een cursus is idd ideaal, zowel voor baasjes als voor de honden.

 • no-profile-image

  Greet Abbink-Burgers

  Interessant artikel, jammer van de links naar de artikelen over hondenbeten, die zijn niet altijd even nuttig te noemen. Men moet zich er meer van bewust zijn hoe een hond denkt en doet vanuit het natuurlijke gedrag van de wilde hond/wolf, het roedelgedrag. Lees bijvoorbeeld het boek van Jan Fennell eens of leer van de visie van Cesar Millan (Amerika). Meer over Cesar Millan is te vinden op mijn blog: <>
  Over hoe je een hond moet benaderen die je niet kent ... geldt deze enige en belangrijke regel: niet aanraken, niet praten en geen oogcontact!! Als je op deze wijze een erf betreedt met een agressieve hond zal je niets gebeuren. Zodra je (bewust of onbewust) contact maakt met de hond (je kijkt hem aan, lokt hem met je stem naar je toe of steekt je hand uit om te laten ruiken) dan is het mis. Negeer de hond volkomen, blijf even staan en laat het toe dat de hond je besnuffelt, dit kan enige tijd duren, dit is voor de hond een correcte manier van begroeten. Ook tijdens dit besnuffelen maak je geen contact. Is het snuffelen gedaan, dan loop je rustig verder, zonder ook maar enige aandacht aan de hond te schenken.
  Tip voor de eigenaar van dergelijke honden; leer hoe je de roedelleider over je hond kunt worden door simpele handelingen. Als leider eet jij het eerst, ga jij het eerst door diverse doorgangen (deur, gang, hek, enz.) loop jij voorop, stel jij de huisregels vast (niet op de bank, verbod om bepaalde vertrekken in te gaan, niet tegen bezoek opspringen). Geef de hond niet te veel of 'verkeerde' aandacht. Nooit de hond aaien, troosten of geruststellen bijvoorbeeld wanneer hij blaft, gromt of onzeker is, want dan bevestig je juist dat gedrag.
  Houdt een jonge erfhond altijd onder supervisie buiten, zodat je kunt ingrijpen bij ontoelaatbaar gedrag.

 • no-profile-image

  Elise

  wij hadden een mechelsche herder x russische herder die iedereen zomaar aanvloog. We hadden hem overgenomen van iemand die eraf wilde (nu is ook echt duidelijk waarom) omdat hij te weinig ruimte had. Hij beet zonder waarschuwingen. En ook gewoon de familieleden. We hebben het 2 weken aangekeken, nog even naar de vorige eigenaar gebeld. Deze wou de hond niet terug, maar we mochten van hem de hond niet laten inslapen. Later bleek dat hij bij de vorige eigenaar in de omgeving al vele mensen te pakken heeft gehad. Dat hoorden we op dierendag. Maar het lijkt een beetje lullig om een dier op dierendag te laten euthanaseren, we hebben het daarom 2 dagen later laten doen. De reu was al gecastreerd, gaf geen tekenen wanneer hij beet (zoals grommen e.d.) en verder wilden we er niet aan denken dat hij iemand van buiten het gezin zou grijpen. We hebben hier regelmatig andere mensen (en ook kinderen) op het erf. Nu hebben we een schat van een Duitse Herder. We hebben geen problemen wanneer personen het erf op komen. Hij wordt alleen agressief wanneer 's nachts iemand binnenkomt (ook bij vogels etc.) of wanneer wij zeggen dat hij iets mag grijpen. En dan nog, doet hij bekenden nooit wat aan, of het nu een haas/fazant/konijn/geit of mensen zijn. Als hij ze vaker heeft gezien waar wij bij zijn is het goed! En zo hoort het ook!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.