Rundveehouderij

Achtergrond 700 x bekeken 2 reacties

Grote zorgen

Het gaat me wat worden deze winter. Er lopen dik 150 koeien meer op het bedrijf dan een jaar geleden. Maar er is geen spijker vertimmerd.

Lang niet alle melkgevende koeien kunnen in de ligboxenstal. Die zit nu al volgestouwd. Er zitten 400 koeien in een stal met 350 plaatsen. En dan lopen er ook nog eens 150 koeien en vaarzen buiten in een kraal: een afgerasterde ruimte, ze lopen er in de blubber. Veel koeien hebben dus geen dak boven hun hoofd en geen vreetplaats.
Dat is toch niks? Zit het management alleen zichzelf te spekken of wat is er gaande? Het bedrijf moet toch vooruitgaan en niet elke dag wat achteruit of stilstaan?

Eindelijk een premix

Vorige winter kreeg ik de managers na veel geworstel zover dat ze een premix lieten maken door een lokaal bedrijf. Die premix is afgestemd op het eigen rantsoen. Zodra het gevoerd werd, gingen de melkproductie, de gezondheid en de vruchtbaarheid meteen in stijgende lijn.
Maar na enige tijd werd er minder en minder premix gevoerd, merkte ik aan de koeien. Ze vuilden weer langer, de vruchtbaarheid kelderde en de koeien begonnen urine te drinken. Dus ben ik maar eens gaan opletten waar de premix was en hoe die gebruikt werd. Ze voerden er wel van, maar erg weinig.

Hongerrantsoen

Dus heb ik op een goede dag maar eens aan de mismanagers gevraagd hoeveel premix ze nu per koe per dag voerden. Het antwoord: 5 gram. 5 gram? Dat is een druppel op een gloeiende plaat. Ze vroegen me wat ze voeren moesten, want dat wisten ze geeneens. Dus heb ik thuis maar eens gekeken in de rantsoenen en de volgende dag gaf ik ze een A4-tje met grote letters er op geschreven: 160 gram per koe per dag!
Ze vielen er zowat van achterover. Maar voeren ze vanaf die dag nu 160 gram? Nou, het is zeker meer dan die 5 gram en de vruchtbaarheid en gezondheid zijn weer omhooggevlogen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert werkt dat nou niet verschrikkelijk frustrend altijd maar tegen die muur van ; wat kan mij het schelen ; aan te lopen in ieder geval bewonder ik je voor je geduld tussen haakjes erg leuke foto van je kinderen
  Fijne kerst gewenst
  Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed. Ja vaak word je er droevig van om te zien hoe het er gaat,en hoe het zoveel beter kan met o zo weinig geld.
  Maar andere kant is dat als ik er niet meer heen zou gaan het nog veel belabberder aan toe zou gaan voor de koeien.Langzaam worden vaak toch mijn adviezen op gevolgd. laatste keer na dat ik een grote oorlog verklaard had aan een manager.Maar heeft gebaad en niet weinig.Dus daar door hou ik de fut en moed er in.En in mijn werk heb ik toch resultaten die weer nauw samen hangen met de adviezen die ik geef.Ik hou er gewoon van om elke dag paar uur tussen de koeien te zijn en te werken.
  Voor jullie ook mooie kerst en plezierig nieuw jaar gewenst. Van uit het ver in landbouw tijd terug zijnde Kazakhstan
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.