Rundveehouderij

Achtergrond 417 x bekeken 4 reacties

Gebrek aan voer

De geïmporteerde balenpers was kaduuk en kon niet gerepareerd worden vanwege gebrek aan onderdelen. Dus is alle luzerne groen de kuil ingegaan, met alle problemen van dien.

De pers perste wel, maar bond de touwen niet meer. Nou dan zou ik evengoed persen en daarna met de kraan ernaartoe om de pakken op te laden zoals de pers ze dan, ongebonden, achterlaat zonder touw eromheen. Dan heb je in ieder geval wel mooi, droog luzernehooi voor de kalveren en de koeien. En je bespaart honderden liters diesel omdat je met het hakselen van groene luzerne meer transporten moet maken tegenover geperste droge luzerne. Maar nee, daar wilden de managers niet aan. de luzerne heeft uiteindelijk niet eens een dag gedroogd op het veld, terwijl we in 6 maanden tijd amper regen hebben gehad en wel elke dag temperaturen van 32 tot 38 graden. Ik dacht dan ook vaak dat elke veehouder in Nederland zich voor de kop zou slaan als hij dit zou zien.

Magere oogsten

De luzerneoogst is trouwens maar minimaal dit jaar: twee heel magere sneden in plaats van drie dikke, zoals gewoon is hier. Ook de mais staat erg dun met slecht gevulde kolven. Maar bij het hakselen van de mais schijnt er wel 22 ton per hectare afgekomen te zijn. Dat zijn meer kilo’s dan vorig jaar.
Knap hoor, zo bedonder je iedereen. De cijfers zijn in ieder geval goed. Maar ze vergeten erbij te vertellen dat de mais vorig jaar oogstrijp gehakseld is, dus met een droge stengel. Dit jaar was de mais nog grasgroen bij hakselen. Dus als je praat over droge stof, trek er dan maar 20 procent van af, en dan hou je niks meer over.

Kalveren verkommeren door beroerd rantsoen

De kalveren staan nu op een rantsoen van ingekuilde luzerne. De arme dieren, dat kan toch niet? Het ammoniakgehalte is ik weet niet hoe hoog en de luzerne stinkt gewoon. Dat bij de melk die ze krijgen geeft een verstoorde darmflora, vergisting in de darm en kalveren met heel dikke buiken, en uiteindelijk geeft het veel sterfte. Ze sneuvelen nu dus ook bij bosjes. En die niet sneuvelen, zijn vel over been. En die moeten dan straks de winter in onder een afdak van niks.

Goed hooi helpt kalveren er - even - bovenop

Ik heb er lang op aangedrongen om wat hooi voor die dieren te kopen, maar daar wilde het management niet aan. Totdat ik op een dag zei: “Ik ga nu naar de markt en als ik daar goed hooi zie, dan stuur ik de wagen hierheen. Jullie betalen dan, en voeren het aan de kalveren.” Daar gingen ze mee akkoord.

Na een week op dat hooi waren de buiken weer normaal en zat de groei weer in de kalveren. Toen het op was, wilde ik weer wat hooi kopen. Maar dat kon niet, er was geen geld meer voor. Als ze nu geen voer kopen, is er over twee jaar geen melk meer, want dan hebben ze geen vaarzen groter dan een meter. En de helft is voordien al kapot. Maar voer kopen? Vergeet het maar.

Veel dierenleed op komst

Komende winter wordt dus een hongerwinter, zeker voor heel veel dieren, zowel de bedrijfsmatig als privé gehouden dieren. Ik zei daarom ook tegen de inseminator dat ik erover dacht om mezelf te ontslaan half november. Hij keek me met schrik aan en vroeg ‘Waarom. Wat moet ik dan alleen zonder jouw steun?’
Ik vertelde hem dat hij ook wel ontslag kon nemen. Want er is geen voer en hoe krijg je dan de koeien drachtig? Het zal een bende worden met veel dierenleed en dat wil ik niet zien. Ik kom dan wel terug als de eerste luzerne weer gemaaid is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jeroen

  hoe kan het in vredesnaam toch dat er mensen bestaan die er zo'n teringzooi van maken... bert ik snap niet dat je het daar zo lang vol houd ik was er al lang weggeweest...

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jeroen Haps. Als ik weg zou gaan zou het er nog erger aan toe gaan.Heb 10 dagen gelden heeeel grote ruzie gemaakt met de managers daar.En had hun enkele a4 tjes met hoe te voeden en waarom koeien witvuilen als er slecht gevoerd word.en waarom koeien niet af mogen vallen in droogstand enz. dat in het Rus vertaald en hun gegeven.en toen was het oorlog man.Maar het heeft geholpen. heel langzaam gaan ze veranderen in eens niet omdat ze dan bekennen dat ze mijn raad opvolgen.Maar koeien nu meer voer en zijn aan het aankopen van voer.koeien en kalveren nu meer premix in voer. kalveren nu tarwe en mais meel aan het voeren.droge koeien meer voer zo dat ze niet meer vermageren zo snel.
  Ik wou inderdaad vertrekken zoals je in blog kunt lezen.maar dan hebben de koeien een nog ellendiger leven.dus ik blijf maar.En na de grote ruzie zijn ze een heel stuk vriendelijker geworden tegen me.Ze weten nu waar ik voor sta.
  Groeten
  Bert

 • no-profile-image

  jos

  goed zo bert zeg waar het op staat recht voor zijn raap en als ze niet veranderen kun je beter de rietjes naast de koe leeg spuiten bespaart weer veel leed echt onbegrijpelijk dat zoiets bestaat
  veel sterkte daaro en ik lees met veel plezier

 • no-profile-image

  Karel

  Bert kun jij daar een excursie regelen voor de EU commissie en voor de leden van de agrarische commissie in de Tweede Kamer? Oh ja, en voor de partij van de Dieren!!
  Zal verhelderend werken voor de Europese en Nederlandse werkelijkheid
  van alle dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.