Rundveehouderij

Achtergrond

Fusie gaat door

Friesland Foods en Campina gaan fuseren. Woensdagmiddag 17 december 2008 hebben de ledenraden van beide zuivelcoöperaties ingestemd met de voorwaarden.

Eerder op de dag had de Europese Commissie ingestemd met de fusie, op voorwaarde dat een deel van de dagverse zuivelactiviteiten in Nederland, een kaasfabriek in Nederland en twee merken voor langhoudbare zuiveldranken in Nederland en België worden afgestoten. Ook zal jaarlijks 1,2 miljard kilo melk via een op te richten stichting aan andere (nieuwe) producenten van kaas en dagverse zuivel in Nederland worden verkocht.
De voorwaarden hebben geen roet in het eten gegooid. De ondernemingsraden van beide zuivelondernemingen hebben, na bestudering van de Europese remedies, positief geadviseerd over de fusie.

Bestuurders: dit geeft slagvaardige onderneming

Cees ’t Hart, de Chief Executive Officer (CEO) van de nieuwe onderneming, is blij dat de fusie nu werkelijkheid wordt. “De voorbereidingen hebben meer dan een jaar geduurd. In die periode zijn we er nog meer van overtuigd geraakt dat de fusie op het juiste moment komt.”
Ook Kees Wantenaar, de aanstaande voorzitter van de raad van commissarissen van FrieslandCampina is blij dat de leden-melkveehouders hun finale goedkeuring hebben gegeven aan de fusie. Hij wijst erop dat de zuivel niet meer die ongekend hoge prijzen beleeft die er waren bij de aankondiging van de fusie, een jaar geleden. ,,Toen we begonnen met de fusie in 2007, was er nog geen sprake van een financiële crisis, laat staan van een recessie. De nieuwe onderneming zal dus starten in een uitdagende
marktsituatie, waarin ze zich zal moeten bewijzen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.