Rundveehouderij

Achtergrond

Friesland Foods en Campina mogen fuseren

De Europese Commissie heeft de fusie tussen Friesland Foods en Campina goedgekeurd. Wel moeten enkele bedrijfsonderdelen worden afgestoten. Vertrekkende leden krijgen geld mee.

De Europese Commissie stemt in met de fusie tussen Friesland Foods en Campina. Maar de Europese Commissie heeft daar wel enkele voorwaarden aan gesteld. Zo moeten de activiteiten van Friesland Foods Fresh (dagverse zuivel) in Nijkerk en de kaasfabriek van Campina Holland Cheese (natuurgerijpte kaas) in Bleskensgraaf worden afgestoten. Ook de merken Yogho Yogho en Choco Choco moeten in Nederland en België in de verkoop. Samen zijn deze bedrijfsonderdelen goed voor een omzet van circa 367 miljoen euro. Dit is bijna 4 procent van de totale omzet van 9,1 miljard euro van de nieuwe onderneming (op basis van cijfers 2007).

Daarnaast moet FrieslandCampina jaarlijks maximaal 1,2 miljard kilo Nederlandse boerderijmelk beschikbaar stellen voor verkoop. Hiermee wil de commissie de beschikbaarheid van Nederlandse boerderijmelk voor derden garanderen.

Vertrekkende leden krijgen geld mee

Om het aandeel van FrieslandCampina in de boerderijmelkmarkt in Nederland te verminderen en de beschikbaarheid van melk voor derden te garanderen zal er geen barrière zijn voor leden-melkveehouders om het lidmaatschap van FrieslandCampina te beëindigen. Als zij hun melk elders gaan leveren, ontvangen ze 5 euro per 100 kilo melk. Dit tot een maximum van 1,2 miljard kilo melk. De beëindiging van het lidmaatschap is overigens op vrijwillige basis. Er vindt geen gedwongen beëindiging plaats.
Het bestuur van de onderneming heeft verheugd gereageerd op het instemmen met de fusie. De door de Europese Commissie gestelde voorwaarden vormt volgens haar geen enkele belemmering voor de bedrijfsmatige groei van het melkvolume van de leden-melkveehouders van FrieslandCampina.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.