Rundveehouderij

Achtergrond

Eiland hoppen

Omdat we melk teveel hadden, konden we mooi schapen opfokken. Het geeft wat werk, en vooral het vangen van de rammen op ons eilandje geeft problemen.

Afgelopen lente belde de eigenaar van het schapeneiland met de vraag of wij genoeg melk hadden. Op dat moment molken wij maandelijks 3.000 liter te veel, dus geen probleem. Waarop hij vervolgens vroeg of ik de zorg voor een erg zwak lammetje op me wilde nemen. Waarschijnlijk zou het diertje het niet redden. Ik zei ja, maar dacht: mij een beetje opzadelen met een halfdood lammetje! De volgende dag vraag ik hem drie lammeren. Als die ene zwakke doodgaat, heb ik er ten minste nog twee. Maar Ukkie gaat niet dood. Het lammetje groeit als kool, dankzij vele liters koemelk. We staan er van te kijken hoe slim schapen kunnen zijn. En hoe gefascineerd de koeien ze in de gaten houden. Er wordt heel wat afgeneusd.

Help… de stieren zijn los!

De schaapjes hebben ons geholpen een stierenuitbraak te voorkomen. Terwijl ik afrasteringen aan het maken ben, is het hun alerte gedrag dat mij doet besluiten in de stal te gaan kijken. Nog net op tijd om de jonge stieren die al in de voergang stonden, terug het hok in te drijven. De bulletjes hadden - Joost mag weten hoe - de 1,5 meter lange pin eruit geduwd. Na een angstig uurtje en vele stierenbeuken te hebben geïncasseerd, is het me gelukt het loodzware hek met een touw vast te knopen aan de buitendeuren. In de haven vond ik enkele stoere mannen die hielpen het hek weer vast te zetten.

Rammen vangen

Begin oktober vroeg de eigenaar van het schapeneiland of we tijd hadden om te helpen met het vangen van de rammen. Deze lopen op een ander eiland dan waar de ooien lopen. Johan denkt gelijk terug aan zijn eerste maand op de boerderij, toen hij samen met de eigenaar van de boerderij een klus deed en ze bezoek kregen van de schapeneigenaar. Deze vroeg toen aan de boer of hij het eiland mocht gebruiken voor de rammen. De boer trok verbaasd zijn wenkbrauwen op en zei: “Hebben wij een eiland, dat wist ik niet?” Lachen! Wij worden dus ooit eilandbezitters, mochten wij de boerderij kunnen kopen. Nou ja, wat heet eiland. Een hoop rotsen, meer is het niet.
Vier mannen hebben twee uur lang achter de rammen aan lopen vangen. Het was erg moeilijk lopen over de rotsen, het veen en het mos. Kon je die beesten maar duidelijk maken dat na bijna een jaar isolement op het andere eiland 60 bereidwillige ooien op ze wachten.
Johan lag de rest van de dag op apegapen en ik voelde me best schuldig (ha ha). Want ik had hem uiteindelijk overgehaald te gaan. Leuk, eindelijk een dagje uit, even weg bij de koeien!

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.