Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Een dag op de barricaden

Een week lang blokkeerden Bretonse boeren de toegang tot distributiecentra van retailers om onderhandelingen over de melkprijs af te dwingen. Ondanks de kou en de regen ging het er heet aan toe.

Als we aan komen rijden zien we al van verre de rookpluimen opstijgen. Daar is het slagveld waar de strijd tegen de supermarkten wordt gestreden. Als we dichterbij komen blijkt alles rustig te zijn. De nachtploeg wordt afgelost door de dagploeg... van de bezetters! Binnen in het distributiecentrum gebeurt al een week lang niets. De schappen in de winkels beginnen leeg te raken en de schade loopt in de tonnen. Het is de zesde dag van de bezetting en de boeren zijn ondanks de kou en regen niet van plan op te geven. Behalve melkveehouders zijn er ook varkenshouders en bloemkooltelers die hun opbrengstprijzen zien dalen, terwijl de prijs in winkel nog net zo hoog is als vorig jaar.

Eis: eerlijke verdeling van de winst

Naast de brandende barricade staat een oude legertent waar koffie en broodjes worden uitgedeeld. Er heerst een gezellige stemming en er wordt gepraat over de regen en de tarwe die nog steeds niet is gezaaid. De actieleiders hebben continu contact met de andere plaatsen waar blokkades zijn.

Het zal er vandaag om spannen, want de grootgrutters hebben een kort geding aangespannen om de acties te verbieden. De actievoerders eisen onderhandelingen tussen de producenten en de detailhandel over een eerlijke verdeling van de winstmarges en een melkprijsakkoord voor de komende maanden. Voor beide eisen zijn toezeggingen gedaan, dus de overwinning is al voor een groot deel binnen.

’s Middags, als iedereen zich rond de barbecue heeft verzameld, komt er bericht van de rechtbank. Over twee uur moet de blokkade zijn opgeheven, anders grijpt de ME in. Een luid applaus klinkt en de wijn gaat nog eens rond. Als ten slotte de politie en de brandweer verschijnen, zijn de boeren verdwenen. Alleen de smeulende puinhopen getuigen nog van een geslaagde actie.

Akkoord over betere melkprijs

Ondertussen is er een akkoord over de melkprijs bereikt. Voor november en december zal er €30,10 tot €31,60 ( bij 3,80 procent vet en 3,20 procent eiwit) betaald worden, afhankelijk van het aandeel boter en poeder dat een fabriek draait. Voor het eerste trimester van 2009 zal dat €32,60 tot €34,10 zijn.

Voor ons is het belangrijk dat Entremont weer binnenboord is gehaald. Al vraag ik me af hoe lang een onderneming die grote strategische fouten heeft gemaakt, het vol kan houden.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ipv dat alle boeren ipv gaat zeuren en blokkeren, zouden ze moeten nadenken gaan om zelf een keten te beginnen met zijn producten, geen gesodemieter en een eerlijke prijs voor iedereen.
  Maar dit staat weer te mislukken aangezien er altijd weer agrariers zijn,die bij een bepaalde prijs, maar al te graag leverd.
  En met dan een schaap over de dam volgt de rest....
  Daarbij, moet je niet bij je eigen fabrieken zijn?Die zijn van jullie allemaal, die maken de afspraak, dus het ligt daar ook fout!

Of registreer je om te kunnen reageren.