Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Donner vetoot Ramekers’ gouden handdruk

Nieuwe wending in de affaire rond PVV-voorzitter Jos Ramekers: minister Donner zegt nee tegen het wachtgeld dat het PVV-bestuur hem wil meegeven.

Piet Hein Donner, de wijze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), grijpt in: hij wil niet dat ex-PVV-voorzitter Jos Ramekers zijn goudgerande wachtgeldregeling ontvangt. De minister heeft dat begin van de week laten weten aan de Sociaal-Economische Raad (SER). Die houdt toezicht op de productschappen en moet de verordening goedkeuren die het PVV-bestuur 10 december heeft vastgesteld waarin Ramekers handdruk is geregeld.

Nee, het is geen formeel veto, zoiets gaat subtiel. Hij heeft de SER gezegd dat hij verwacht dat de SER als toezichthouder ‘uiterst terughoudend’ zal zijn met de goedkeuring van de wachtgeldregeling, zo vertelt Donners woordvoerder mij. Zo’n signaal is voldoende, krachtiger woorden zijn niet nodig. SER en productschap zullen het er echt niet op laten aankomen dat de minister van SZW de verordening op het laatst vernietigt. Daarvoor heeft hij de bevoegdheid.

Donners woordvoerder bevestigt mij het gerucht dat al rondging op de oudejaarsbijeenkomst van de Productschappen Vee Vlees en Eieren, eerder deze week. De reden voor dit signaal is dat de minister de regeling veel te royaal vindt, zegt de woordvoerder. De ex-voorzitter krijgt de komende vier jaren bijna een half miljoen euro. Blijkens de verordening mag hij daarnaast tot een flink bedrag bijverdienen zonder korting op het wachtgeld. Ramekers stelt zich kandidaat voor het Europees Parlement. Dat betaalt zoals bekend niet slecht.

Donner wenst soberheid

Donner verklaart via zijn woordvoerder wat zijn bezwaar is. In deze tijd van economische crisis en de discussie over topinkomens vindt de minister royale wachtgeldregelingen helemaal niet passend. De woordvoerder vertelt er bij dat Ramekers uit eigener beweging is opgestapt, kort nadat hij door de minister was herbenoemd. Hoewel de woordvoerder dat niet rechtstreeks wil bevestigen, voeg ik er zelf aan toe dat Donner daarom ook wel reden heeft onaangenaam getroffen te zijn door Ramekers’ gedrag.

Nietszeggend briefje

Deze verrassende wending verklaart nu ook het nietszeggende en bijna raadselachtige briefje dat Donner maandag 15 december naar de Tweede Kamer stuurde. Dit als (voorlopig) antwoord op de begin oktober gestelde schriftelijke vragen van de Kamerleden Aptroot (VVD), Ulenbelt (SP) en Smeets en Kalma (beide) PvdA.
Donner schrijft dat is afgeweken van geldende regels en dat er nog ‘gesprekken’ gaande zijn tussen de SER en het PVV. Gesprekken? Dat vond ik eerst gek. Want het productschap heeft 10 december de hierboven genoemde verordening aangenomen (waarover Donner niets zegt!), die de SER alleen nog maar hoeft goed te keuren. Dus welke gesprekken nog? Maar door zijn ingreep heeft Donner zelf nieuwe gesprekken op gang gebracht.

Grote blamage

De hele gang van zaken is een enorme blamage voor het productschap en zijn bestuur. Eerder al meende het dagelijks bestuur onderhands een vertrekregeling te kunnen overeenkomen met de vertrekkende voorzitters. Daarmee bleek de SER niet akkoord te kunnen gaan. Die vertrekregeling moest in een verordening worden omgezet. Die is vervolgens door het bestuur goedgekeurd en blijkt nu onaanvaardbaar voor de minister van SZW. Wat een gehannes. ,,Wij weten nu ook niet meer wat we moeten doen”, zegt John Klijn, vice-voorzitter van het schap. Hij dacht dat alles rond was nadat de verordening van tevoren indringend met de SER was doorgebroken. ,,Laat de SER nu maar zeggen hoe we het moeten doen”, vertelt Klijn me. ,,Wij doen even niks.”
Mij lijkt het eigenlijk nogal simpel: Donner vindt dat de vertrekregeling sterk versoberd moet worden, dus doe dat gewoon.

Alle feiten boven tafel

Deze hele affaire is met veel geheimzinnigheid omringd (zo is de verordening moeilijk vindbaar en niet aanklikbaar op de site van het productschap). Gelukkig komen later alle feiten boven tafel. Aptroot en Ulenbelt hebben dinsdag 16 december via de vaste commissie SZW aan minister Donner gevraagd om een feitelijk verslag van alle gebeurtenissen rond de wachtgeldregeling. De onderste steen komt boven.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Helekleine Boer

  Hihi,haha
  Die donner heeft veel crediet bij mij opgedaan,loooool
  Nou die poot nog stijf houden Donner

 • no-profile-image

  Varkensboer

  Hij moet geen soberder wachtgeldregeling! Hij moet helemaal geen wachtgeldregeling! Hij is zelf opgestapt!!!!!

  Ik hoop dat het pvv bestuur onder aanvoering van de NVV hier een zeer wijs besluit over gaat nemen.

 • no-profile-image

  Julius

  Niet zo moeilijk doen! we exporteren 5 miljoen biggen per jaar, heffing de komende jaren gewoon 0.02 euro per big omhoog, en niemand die dat merkt. Kan die man toch een leuk jacht kopen en chillen.
  Wij varkenshouders zwoegen wel verder, 7 dagen per week, ook met kerst....... Fijne feestdagen gewenst collega's.

 • no-profile-image

  Willem

  Wie krijgt er nu geld in Nederland als hij of zij vrijwillig STOPT met werken. Van de ratten besnuffeld!

 • no-profile-image

  Karel

  Ja, die Donner is echt geen matennaaier. Rameker heeft zelf ontslag genomen. De SER moet nu het zaakje regelen.
  De wachtgeldregeling is te goed.
  Dus Donner geeft daarbij wel de mogelijkheid om een wachtgeldregeling toe te kennen???
  Als inderdaad iemand zelf ontslag neemt, wat bij de minder goed geschoolden uit boosheid wel eens voorkomt dan kan hij toch een WW-uitkering krijgen? Dat is innovatieve verandering van de WW.
  Als Rameker wel een wachtgeldregeling ontvangt, dan moet en Donner naar huis en de SER en het PVV-bestuur ook. Dat naar huis sturen hoeft niet als ook een werknemer uit eigen beweging ontslag nemende ook een WW-uitkering van 4 jaar mag genieten.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Een aantal jaren geleden heb ik toen ik nog voorzitter van de NVV was het overige PVV bestuur betiteld als witteboorden criminelen omdat zij boerengeld voor oneigenlijke doeleinden gebruikte.Er volgde een overleg boycot met mij die is bemiddeld door Veerman. Donner bedoelt hetzelfde maar gebruikt subtilere woorden voor de voorstemmers van de afvloeings regeling maar het komt op het zelfde neer,graaien in de pot gevuld door boeren met je vriendjes naast je die instemmend ja knikken en bewust verdere informatie over eerder gemaakte afspraken achter houden.Een aanklacht van diefstal tegen de voorstemmers zou in mijn ogen overwogen kunnen worden.Ik ben nog wel benieuwd of door de voorstemmers van de graairegeling voor Ramekers er nu ook een overleg boycot komt t.a.v. Donner?

 • no-profile-image

  Boer

  Gelukkig toch nog iemand die voor deze mafiapraktijken een stokje steekt. Nu mogen degene die dit goedgekeurd hebben zichzelf ook terugtrekken.

 • no-profile-image

  Henk

  Dergelijk bedragen zijn echt absurd. Waar halen mensen (collegabestuurders van JR) het lef vandaan om voor zo'n regeling te stemmen. Dat zijn toch geen vertegenwoordigers van de boeren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.