Rundveehouderij

Achtergrond 1953 x bekeken 18 reacties

De veearts als buurman

In een klein dorp is het makkelijk als de dierenarts tegenover je woont. Maar als eje je af en toe ongestoord wilt kunnen beklagen in de kroeg kom je elkaar daar toch weer tegen.

Wanneer ’s avonds laat een kalf opzwelt tot enorme proporties (tympanie) is het maar mooi gemakkelijk; een sprintje door het weiland, en ik heb de benodigde slang in huis, en even later de veearts in de stal, die net op dat moment in de praktijk was voor de boekhouding. Toch heb ik zo vaak gedacht dat het beter zou zijn, als de praktijk niet tegenover de boerderij zou zijn gevestigd, en de drie veeartsen niet samen met mij in de rij staan bij de kassa van de plaatselijke winkel.

Samen een pilsje pakken

Soms heb je gewoon zin om eens lekker van leer te trekken; waarom is het zo moeilijk penicilline te krijgen voor de ‘droog’ te zetten koeien? (met een hoog celgetal). Waarom geen standaard penicilline erin als er het nodige aan de koe is gesjord om een dode tweeling eruit te halen? Waarom niets zeggen over het coccidioseprobleem dat al jaren in de stal heerst, terwijl ik meerdere malen het diarreeprobleem heb aangekaart?

Maar het is beter de zaak niet op de spits te drijven, want het dorpje is o zo klein en in het weekend zie je elkaar weer aan de bar in de kroeg.

Koffieleuten

Ik heb echt tot tien moeten tellen toen ik op een zaterdagmorgen om 8 uur de veearts uit bed had gebeld, met de vraag zo snel mogelijk te komen. Er lag een tweeling in een gecompliceerde stuitligging, en wij konden dat niet zelf oplossen. Anderhalf uur later stond de veearts in de stal, de haren nog nat van de douche en geloof maar: hij had echt geen ander spoedgeval erbij gekregen. De afstand van zijn huis naar de stal: 5 minuten lopen! Maar ik houd mijn mond, want de komende week zullen ze met de klauwbekapbox komen, werken we de hele dag samen en drinken we koffie in de keuken.

Onze ellende is zijn brood

Vijf keer mastitis, twee keer abortus, twee gecompliceerde stuitliggingen plus nog een boel andere ellende, zorgt voor een torenhoge rekening (van één veearts), die de maand daarop weer €500 lager is. Dat is een behoorlijk bedrag aan boodschappengeld, overpeins ik bij het inboeken. Blijkbaar vindt hij dat ook, want tijdens een inseminatie vraagt hij waarom hij niet zo veel meer in onze stal is? M’n beste man, wat denk je nou: dat we jullie voor de gezelligheid over de vloer hebben?

Een goede buur?

Op wie ben ik kwaad als onze beste koe aan de kraan wordt opgehangen en haar hals wordt doorgesneden? Op de veearts, want hoe kun je nu een abces in het geboortekanaal missen dat uiteindelijk zo groot wordt als een voetbal? Maar vooral op mezelf! Ik maak foto’s van de in mijn ogen zinloze noodslacht, om mezelf eraan te herinneren dat ik de volgende keer wel op de knieën ga voor penicilline, wanneer de volgende dode tweeling zich aandient! Of zal ik toch maar 'veekunde' gaan studeren, om voortaan zelf alles beter te weten.

De veearts die deze koe twee had onderzocht, niets kon vinden, en toch maar de baarmoeder spoelde, wil graag mijn camera lenen, waar dus ook de foto’s van de noodslacht opstaan. Want het is haar dochter die als rode loper verkleed, de bezoekers van de filmklubb champagne schenkt. De filmklubb die ik met enkele Noren heb opgericht en waar ik tijdens de opening foto’s heb gemaakt.
De volgende dag ga ik met camera, zónder de foto’s van de opgehangen koe, bij haar langs, stel mijn vragen en uit mijn twijfels over de behandeling. Want we moeten wel samen verder.

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Sorry Boerderij, maar op dit soort prut verhalen zit ik echt niet te wachten. Als je dan zonodig in verweggistan wilt wonen moet je ons niet lastig vallen met dit soort onzin.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Jan,

  Jij bent het ook niet verplicht te lezen! Bedoel je kan ook gewoon leven in je 5 km om je stal!
  Vera, we zitten zelde soort land en als je wil kan je makkelijk de boel bedonderen of desnoods naar Duitsland of Nederland spullen halen.
  Snap de woede wel, maar het is niet de fout van 1 persoon.

 • no-profile-image

  nederlandse akkerbouwer

  jan wat voor verhalen wil je dan wel graag horen ??? De meeste verweggistaners gebruiken dit soort blogs om hun belevenissen met andere, ook vaak verweggistaners tedelen. Als je dat niet aanstaat lees het gewoon niet

 • no-profile-image

  b.wildeboer

  Die Jan uit Dalen heeft een lage pijngrens , ik kan me heel goed voorstellen dat als je nood zit en je dieren zit lijden je graag snel en goed geholpen wilt worden. Complimenten voor de redactie van de Boerderij we lezen graag dit soort blogs.

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hi Vera,

  Ik kan je frustaties goed begrijpen, je doet je best je hoofd boven water te houden en dan zulke grapjes,(dat voorkomen had kunnen worden?)
  Dan is het beter je mond te houden, maar soms...... zou je ze de waarheid wel eens willen zeggen.
  Sterkte!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hennie,

  Verkomen had kunnen worden?
  Elke fout begint ergens, zelfs voor dat de veearts er aan de pas kwam is er fout gemaakt.
  Zo heb ik een keuze om onze mais op te maken, wat veranderd in het voer en daar heb ik even de gevolgen van gehad. Waarbij je een veearts weer op het erf hebt en als het dan misgaat, wie zijn fout is het? Jij die op wat voor reden de mais op wou hebben of de veearts.
  Vind het wat kort door de bocht.

 • no-profile-image

  Hennie

  Misschien heb je gelijk Jeroen, daarom had ik het tussen haakjes met een vraagteken geschreven. Ik baseerde het eigenlijk vooral dat Vera aanhaalde dat ze al meerdere keren de diarree had aangekaart, daar had op ingegaan kunnen worden dacht ik, met even een test doen en voer met medicijnen of wat dan ook geven.

 • no-profile-image

  vera

  Nou Jeroen, ik vind dat je niet zonder meer gelijk hebt, wat de situaties betreft in m'n blog. Ligt de fout bij de koe die een 2ling in een stuit heeft liggen? En wat de coccidiose betreft: het eerste half jaar dat we de boerderij pachtten, heb ik niets anders gedaan dan de kalfjes van de drinkautomaat afhalen, zien hun darmflora weer op peil te krijgen met een aangepast dieet, en 3 soorten kunstmelk uitgeprobeerd. Allemaal verspilde moeite! Al jaren lang heeft deze boerderij het ziekte% ver boven het regionale gemiddelde. De veearts was hier kind aan huis! Hadden al tig flessen coccidiosemedicijn besteld, voor de eigenaar en andere pachters. Inmiddels zijn zowel de automaat en de kunstmelk de deur uit...hebben de kalveren een veel hogere weerstand door de verse koemelk en is de coccidiose beter in de hand te houden.

  Jan, je hebt het over verweggistan, maar ook Nederlandse boeren kunnen de veearts als buurman hebben. De veearts waar je afhankelijk van bent voor je dagelijkse brood op de plank. Het verschil is dat je in Ned. een keus hebt in welke veearts dat is. Hier, gezien de afstand, niet. Dat is geen klaagzang, maar gewoon onze situatie!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Vera,

  Het gaat mij ook niet om het gelijk aan jou of mij zijde.
  Maar alles heeft een voorgaande oorzaak. Hoeft niet direct bouw jou te zijn, maar veearts kan ook een fout maken, net als jij!
  Hoe is de biestverstrekking? Daar kan je al heel veel in winnen. Vraag eventueel aangezien je wel Noors praat, info aan bij Boss in Noord Denemarken, vraag eens naar Rikke. Zou je misschien erg kunnen helpen.

 • no-profile-image

  Vera

  Jeroen, no hard feelings! Ik ging even steigeren van jouw zin: elke fout begint ergens, al VOORDAT de veearts langs is geweest. Tuurlijk maken we fouten, maar aan veel dingen doe je niets, valt onder botte pech. Wat Rikke betreft: sinds 2 maand weten we dat de bodem van dit schiereiland een tekort heeft aan selenium, dat een vit. E gebrek veroorzaakt met als mogelijk gevolg mastitis en vruchtbaarheidsproblemen. Door het bijvoeren van mineralen, denk (hoop) ik dat de meeste problemen voortaan tot het verleden behoren!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Vera,

  Mineralen is een groot probleem in Scandinavische landen. Jullie hebben een lokale Foderkonsulent?
  Verhoog je mineralen bij je droge koeien eens tot een 350 gram(zelf pleur ik er 500 gram) Daar zit dus extra Vitamine E en Selenium in.

 • no-profile-image

  .

  Ik woon ook in het buitenland. Ik maak ook veel mee wat je in Nederland helemaal nooit mee zou maken. Ik lees ook graag deze blogs. Ik vind het juist mooi om te zien dat ondanks de elende die je vaak mee maakt, en ondanks dat je vaak ver van familie en vrienden af woont een nieuw leven op bouwt. En omdat je vaak als emigrant tegen je op gekeken wordt vaak veel meer ziet van de wereld. Het zou jammer zijn als men deze ervaringen niet deelt. Ik lees ze allemaal met heel veel plezier. Ook al gaat het niet altijd over de agrarische sector.

 • no-profile-image

  Kristof

  om 22h43 werd ik hier opgeroepen voor een moeilijke verlossing van een vaars. Een kwartier later waren we al aan het trekken. Een keizersnede was nodig en om 00h15 zat ik terug achter de PC. Nu lees ik jullie grieven en wou dat het voor jullie anders kon, maar nergens ter wereld zijn de dierenartsen zo snel als in België. Waarom? Omdat we genoeg concurrentie hebben die ons verplicht snel en efficient te handelen. ook wat preventie betreft: dat coccidioseprobleem van jullie zou hier zeker sneller aangepakt zijn.
  Als ik dan de tarieven bekijk van dierenartsen in buurlanden word ik echt niet vrolijk. Tijd dat ze daar een beeetje wakker blijven (of wij uiteraard).

 • no-profile-image

  Vera

  Kristof, er is hier idd geen concurrentie. Maar nogmaals...mijn blog is geen aanklacht tegen onze veeartsen. Nieuwjaarsavond waren ze binnen 5 minuten ter plekke (acute melkziekte). Alle genoemde punten zijn gevallen op zich en natuurlijk zouden wij graag wel eens in discussie gaan, met ze. Maar dat is overal ter wereld. Alleen hier stond, de week voor kerst, een tas met kado's in de gang...ik dacht dat het van mijn familie was die hier voor een week waren! Bleek het van één van de veeartsen te zijn! Snap je het gevoel wat ik probeer over te brengen: de veeartsen zijn hier MEER dan alleen de veeartsen!

 • no-profile-image

  nicoline

  Interessant om te lezen hoe het gaat in het nog hogere noorden. Zelf woon ik al 10 jaar in Denemarken. Wij hebben ook ooit problemen gehad met een tekort aan seleen bij de koeien. Gevolg was dat er tijdens de geboorte nogal wat kalveren dood gingen omdat ze te zwak waren. Als je mineralen koopt moet je erop letten wat voor soort mineralen er zijn. Natuurlijk vitamine E wordt beter opgenomen dan syntetische (heb je meer van nodig). Aangaande de veearts; het is hier ook anders in Denemarken je mag minder koeien zelf behandelen, bijvoorbeeld voor mastitis. De veearts moet altijd de eerste behandeling doen; kortom hogere kosten. En vooral in het weekend kan het wel eens lang duren voordat ze er zijn. Als boer zijnde wil je het liefst je dieren zo snel mogelijk behandelen, maar als je gekozen hebt om in een ander land te wonen moet je af en toe de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen. Mag je in Noorwegen ook voer/mineralen vanuit het buitenland laten overkomen? Wij hebben hier zojuist een deel mineralen gekocht die bij het rantsoen van de diverse diergroepen passen; daarbij werd ons van verschillende kanten verteld dat je vooral op mineralen in de droogstand niet moet bezuinigen

 • no-profile-image

  landmand

  Voor idereen die naar skandinavie emigreert is het verschil i antibiotica gebruik iets waar je erg aan moet wennen. Toen ik 12 jaar geleden hier kwam en erachter kwam dat er vrijwel nooit droogzet peniciline werd gebruikt was ik stom verbaasd ik dacht dat dat overal standaard was, maar nu is het 8 jaar geleden dat we droogzet penicilie hebben gebruikt en dat gaat prima.
  Doordat alles door de veearts moet worden gedaan wordt je erg kritisk en doe je meer on problemen te voorkomen.
  Op veel bedrijven wordt in een verkoop situatie op alles bespaard mineralen.bemesting,olieverversen noem maar op dus bij een nieuw bedrijf in het begin Bloedonderzoek en grondonderzoek doen en eventuele tekorten aanvullen en alles goed schoonmaken om de ziekte druk te verminderen
 • no-profile-image

  Exces

  Er is veel met voer te redden. Voor de rest, "moet" je veel met de veearts doen.
  Nicole, je kan ook in de ny sundhedsrådgiving komen en mag je tyk hase,yverbetænsel,klovbrandbyld,longbetænsel og diarre behandelen. En als je dan beetje slim werkt, kan je ook børbetænsel behandel en alle andere ziektes. Ca kan je genoeg in krijgen, ook bij de lokale smid :)
  Selenium en vitamine E zijn een veel voorkomende probleem mede door het andere grondsoort en dergelijke, niet alleen besparingen!! En de landelijke foderkonsulenten, kan je soms ook moeilijk mee werken, iedergeval zelf nooit meegemaakt, dat die een voerplan kunnen maken, wat de koeien ook nog op vreten.

 • no-profile-image

  Kees Koomen

  Je schrijft leuke stukjes Vera. Ik woon alweer 12 jaar in z.o. Noorwegen in een boerderij en heb al die tijd vee gefokt (Hereford) en graan verbouwt. En de cultuur is hier toch wel heel anders dan je op het eerste moment denkt. Beroepsmatige relaties hier zijn meer persoonlijk dan in Nederland. Een veearts komt met kadootjes (kan in Norge). Ik heb zelf wel eens advocaat over de vloer gehad in verband met erfrecht en zo iemand blijft dan slapen. Afstanden zijn groot. En het land ruig en het klimaat bars. En met een meter sneeuw 3 tot 7 mnd per jaar en temp tot -30 krijg je te maken met nieuwe uitdagingen. Heel veel succes nog!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.