Rundveehouderij

Achtergrond 344 x bekeken

Angst voor winter is onnodig

De winter kan hier pittig zijn. Dat maakt het ook lastig werknemers te vinden. Maar met tientallen graden onder nul is best te leven, als je er maatregelen tegen neemt.

Mijn reis naar Houston (Texas) was erg vermoeiend. John Deere had daar alle toeleveranciers en dealers uitgenodigd om onderling contacten te leggen. De meeting bevatte ook twee dagen cursus over nieuwe producten en technische toepassingen. We komen trouwens zwaar mensen te kort om alle verkochte machines en tractoren te kunnen onderhouden.

Monteurs gevraagd

We zijn continu op zoek naar monteurs, zelfs als die uit het buitenland zouden moeten komen. Op dit moment werken 2 Duitse en een Zuid Afrikaanse monteur voor ons. De vraag is alleen hoe lang die willen blijven. De meeste mensen die hier komen schrikken van de koude winter. Ik vind dit niet terecht. Vorige week was het inderdaad 40 graden onder nul. Maar met een goede aanpassing van je kleding kun je nog van het weer genieten. De zon schijnt altijd.

Gericht voeden, gericht bemesten

De dieren vangen de kou op door meer te eten. We zien de koeien in het land de balen eten. Zelfs de herten en elanden komen mee-eten. Ik heb een perceel koeien gezien waar ze balegrazing toepassen. Daarbij worden de balen hooi in de herfst klaar gezet voor de hele winter. Met een stroomdraadje wordt geregeld dat de koeien de balen netjes opeten. Dit gebeurt dan op een plek in het land waar de boer dat jaar ook de meeste mest wil hebben. Zo wordt ook die goed benut. Ik leer zo steeds meer begrijpen van de manier van werken hier in Alberta.

Met -15 graden al weer warmer

Het is nu al weer een stuk warmer. Min 15, en als er geen wind staat, is dit prima te doen. Louise en ik hebben vanmorgen aan een hutje gewerkt om onze waakhond over een week in te laten jongen. Je moet zulke hutjes wel erg goed isoleren. Als je dat niet doet, is het niet alleen duur in verwarmen, maar erger nog, je krijgt ook veel condens. Dan lijkt het soms alsof het binnen regent. De condens vriest aan de wanden en de deuren gaan ook niet meer open.

Privé-skipiste

We hebben vanmiddag met de kinderen onze nieuwe dugout benut voor de sneeuwpret. Deze dugout zal het komende voorjaar vollopen met water na het smelten van de sneeuw. We moeten daarvoor nog wel ongeveer een halve meter sneeuw extra krijgen.
De kinderen hadden met de kerst hun slee en snowboard gekregen en die hebben we ook goed uitgeprobeerd. Het was dolle pret op onze privé-skipiste. Het is wel zwaar werk om iedere keer weer omhoog te klimmen.
De sneeuw is heerlijk zacht en zeker niet plakkering. Als je onder komt te zitten, kun je gewoon even schudden en het is weer weg.

Ik hoop dat iedereen een lekkere witte en gezellige kerst heeft gehad en wens iedereen een geweldig Nieuwjaar toe.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.