Rundveehouderij

Achtergrond 272 x bekeken

‘We gaan voor €25 miljoen het schip in’

De export van schapen en lammeren staat zwaar onder druk na de nieuwste blauwtonguitbraken. De ooienprijzen zijn gekelderd. „Zonder export gaan we voor €25 miljoen het schip in”, zegt Andries Kingma.

Hoe is de situatie sinds de nieuwe blauwtonguitbraak?
„Toen blauwtongtype 6 Nederland bereikte, zorgde dat in eerste instantie voor een verminderde aanvoer van schapen. Die lag 15 % lager.
Nu draait het juist om de afzet. Wie wil er nog schapen uit Nederland hebben? Dat is een groot probleem. Vooral ook omdat Nederland (samen met Duitsland) in Europa uniek is met blauwtong type 6. Het is ‘ons’ probleem.
Een land als Frankrijk, waar de meeste ooilammeren naar toe gaan, doet de deur op slot. Daar heb je alleen blauwtong type 1 en 8. Maar als die dieren niet naar het buitenland kunnen, blijven ze hier. Het gevolg is een fors overaanbod van lammeren en flink lagere prijzen. Dat merkten wij direct op de veemarkt van Leeuwarden.”

Wat zijn de gevolgen voor de ramlammeren?
„Op dit moment wordt de handel in ramlammeren nog gered door het islamitisch offerfeest op 8 december. België staat te springen om die dieren. Er gaan zo’n 40.000 rammen naar dat land. Doordat die export doorloopt, blijft de prijs van ramlammeren in de benen. Maar dat is tijdelijk. Ná 8 december gaan de rammen niet meer naar het buitenland. En dat betekent dat ze hier bljiven en dat de prijzen flink naar beneden gaan.”

De ooien gaan niet naar België, is de situatie daar nog penibeler?
„Ja, bij de ooien gaan de prijzen nu al hard omlaag. Op de veemarkt in Leeuwarden noteerden ze €15 tot €20 lager. Frankrijk is het grote probleem. Driekwart van de ooien wordt naar dat land geëxporteerd. Dat zijn bijna 400.000 dieren.
Het lastige is dat Frankrijk levende dieren wil. Zo kunnen ze in winkels een Frans stempel op een Texels schaap zetten. Zo chauvinistisch zijn ze wel.
Maar door blauwtong gaan er geen ooien naar Frankrijk. En doordat Nederland qua export zo afhankelijk van dat land is, werkt dat hard door in de prijs. En het beroerdste is dat Nederland nog maanden last houdt van de uitbraak van blauwtong type 6. Maar, we zijn als NBHV druk bezig om met Brussel en landen als Frankrijk tot oplossingen te komen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.