Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Verevenen tegen crisisprijs

Dat de melkprijs zakt, daar waren we op voorbereid. Dat we feitelijk een tweeprijzensysteem zouden krijgen omdat een Belgische investeerder rendement wil, was een minder aangename verrassing.

Alsof je met je kop op een betonnen vloer valt, zo voelde het toen het melkgeld van oktober binnenkwam. Niet omdat de prijs een stuk lager is; dat wisten we eigenlijk al. In juni schreef ik hoe de melkprijsafspraken door de overheid getorpedeerd zijn, met als gevolg wildwesttaferelen in zuivelland.
Na twee maanden actievoeren zijn de melkveehouders en de zuivelindustrie geen stap dichter bij elkaar gekomen. Elke fabriek betaalt nu een verschillende prijs, wat volstrekt uniek is in Frankrijk. In Bretagne varieert de melkprijs voor oktober van €28,50 tot €31 per 100 liter bij 3,80 procent vet en 3,20 procent eiwit. Wat veel harder aankomt, is de brief die bij het melkgeld zat.

Faillissement door hoger melkgeld

Tussen de regels door wordt in die brief gedreigd met het failliet van de onderneming als de veehouders doorgaan met het eisen van een hogere melkprijs. Wij leveren de melk aan Entremont-Alliance, de grootste producent van Emmental-kaas in Europa. Het is een samenwerking tussen coöperatie Unicopa en Entremont. Niets mis mee, ware het niet dat Entremont een particuliere zuivelonderneming is en eigendom van baron Albert Frère.

Baron Frère eist rendement

De holding van de baron is voor tweederde eigendom van onze zuivelaar. Die haalde in 2007 een nettoresultaat van €30 miljoen, vooral uit de verkoop van boter en melkpoeder. Over 2008 worden grote verliezen gemeld, maar de baron duldt geen verliezen. De melkprijs moet zover naar beneden totdat zijn geïnvesteerde kapitaal weer rendement oplevert. Je moet als coöperatiebestuurder wel erg veel fantasie hebben om daar nog iets coöperatiefs in te zien.

Verplicht verevenen tegen crisisprijs

Frankrijk gaat weer zijn quotum niet volmelken. De fabrieken willen geen verevening, omdat ze er geen markt voor hebben. Maar de minister van Landbouw heeft per decreet aangekondigd dat er 2 procent verevend moet wordt. Zo gaat dat hier, niet de markt regeert maar de regering. Entremont heeft op zijn beurt gezegd daarvoor niet meer dan 20 cent per liter te willen betalen. Via een achterdeur is er dus een tweeprijzensysteem ontstaan.

Als lid van de coöperatie staan wij met lege handen. Ons lot ligt in handen van een onderneming waar we geen zeggenschap over hebben. Of het moet al zijn zoals de olifant en de muis die samen over een brug lopen. Zegt de muis tegen de olifant: 'Wat stampen we hè!'

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    karel

    Betekent dit verhaal dat er een toekomst in Frankrijk ligt voor Campina/Frieslands Foods?
    De boeren zullen er wel rijp voor zijn als ze weten hoe de cooperatie in Nederland werkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.