Rundveehouderij

Achtergrond

Quotumverruiming geen gelopen race

De huidige malaise op de zuivelmarkt gaat de vergadering van EU-ministers beïnvloeden. De Duitse melkprijs bepaalt na de fusie 59 procent van de garantieprijs van FrieslandCampina.

Aankomende dinsdag en woensdag gaan de EU-landbouwministers vergaderen over de Health Check. Het grootste struikelblok voor een akkoord lijkt de aanpassing van het zuivelbeleid te worden. Vooral over het voorstel om het melkquotum te verruimen met vijf maal 1 procent per jaar lopen de meningen ver uiteen.
De melkprijs blijft maar dalen en er is voorlopig weinig zicht op verbetering. In Nederland krijgt vooral DOC Kaas er van langs: de voorschotprijs volgens Boerderij van DOC is met €29,52 per 100 kilo melk ruim €17 per 100 kilo (incl. btw) lager dan in oktober 2007. Over heel 2008 betaalde DOC per 100 kilo tot en met oktober €0,14 per 100 kilo minder uit dan in dezelfde periode in het topjaar 2007. Ook de andere Nederlandse zuivelaars betalen in oktober 2008 fors minder uit dan in oktober 2007.

Duitsland fel tegen verruiming

In andere EU-landen met Duitsland voorop is het niet anders. Ook daar dalende melkprijzen en oplopende kosten. Zuivelfabrieken in het noorden van Duitsland betaalden in 2007 de hoogste melkprijs, maar betalen nu in enkele gevallen al minder dan 25 cent per kilo. Vorige week maakten de Duitse discounters zoals Aldi ook nog eens lagere verkoopprijzen bekend voor zuivel; de winkelprijzen gingen met 10 tot 20 procent omlaag. Duitsland is de grootste zuivelproducent in de EU en fel tegenstander van quotumverruiming.

Franse boeren zijn al enkele weken aan het protesteren tegen de lage melkprijzen. Dat kan maar zo invloed krijgen op de inzet van de huidige EU-voorzitter in de discussie over wel of geen quotumverruiming. De extra quotumverruiming met 2 procent in dit jaar is niet de enige reden voor de huidige lage zuivelprijzen. Het heeft wel zeker invloed gehad en die slechte ervaring is niet te negeren.

Duitse invloed op melkprijs FrieslandCampina

Lage Duitse melkprijzen bepalen mede de Duitse houding in de besprekingen over de Health Check. Ze gaan ook flink doortikken voor de melkprijs van FrieslandCampina. Als de fusie dit jaar nog rond komt, krijgen de leden van Friesland Foods en Campina over 2008 in principe een gelijke melkprijs. Alle inhoudingen en toeslagen blijven in 2008 nog volgens de huidige melkprijssystematiek van de afzonderlijke fusiepartners toegepast.

De melkprijs bestaat uit een garantieprijs en een prestatietoeslag. De garantieprijs wordt een gemiddelde van melkprijzen inclusief nabetaling uit Nederland, Denemarken, België en Duitsland, gewogen op basis van de totale melkaanvoer in deze landen. Bel Leerdammer, Cono Kaasmakers en DOC Kaas bepalen samen 24 procent van de garantieprijs. Milcobel uit België weegt mee voor 7 procent, Arla Foods Denemarken is goed voor 10 procent. De Duitse ZMP melkprijs, dat is een gewogen gemiddelde van vrijwel alle melkprijzen in Duitsland, drukt het hardst door met 59 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.