Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Melkquotum maakt stuiterlanding

De ‘zachte landing’ van het melkquotum wordt nu eerder een ‘stuiterlanding’

Het is dus 1 procent verruiming per jaar geworden in de periode 2009-‘14. Daarna bestaat het melkquotum niet meer. Dat is het besluit van de EU-ministers van landbouw.

Bijzonder is dat Nederland, evenals enkele andere landen, een truc mag toepassen met de vetcorrectie. Daardoor wordt het quotum in 2009 in Nederland met 1,5 procent extra verhoogd, stelt het ministerie in zijn overzicht van besluiten.

Verburg opgetogen

Minister Verburg is opgetogen in haar reactie over dit bereikte resultaat. Daar heeft ze geen enkele reden toe. Ze haalt minder dan de helft binnen van waarvoor ze zich heeft ingezet: zij wilde 2 tot 3 procent verruiming. Dat is het in de verste verte niet geworden. De vetcorrectie wordt als een integrale verruiming voor alle melkveehouders gepresenteerd. Maar ik vrees dat die vetcorrectie toch alleen goed is voor melkveehouders met een bovengemiddeld vetgehalte.

Na 2010 extra verruiming?

Die vetcorrectie geeft dus extra ruimte in 2009, in de jaren daarna is het steeds 1 procent. Dat was gewoon het Commissievoorstel, daar heeft Gerda Verburg niet aan hoeven tornen en sjorren.
Wel is in Brussel afgesproken dat de Commissie in 2010 een marktanalyse maakt. Die zou nog kunnen leiden tot een extra quotumverruiming, teneinde tot een zachte landing te komen in 2015, als de quotering afloopt.
Maar met eenmalige extra verruiming in 2009 en misschien nog wat extra’s na 2010 als de marktanalyse er aanleiding toe geeft, wordt het meer een stuiterlanding.

Te hoge verwachtingen

Ik begrijp dan ook niet goed dat LTO ‘positief-kritisch’ oordeelt over de quotumparagraaf. Dit was het maximaal haalbare, oordeelt de organisatie. Zeker, de weerstand bij sommige andere ministers was groot. Maar het was van tevoren bekend dat een aantal landen, waaronder Duitsland, niets van verruiming moet hebben. Verburg had daarom haar publiekelijk geuite inzet beter kunnen temperen dan zulke hoge verwachtingen te wekken. Ik zie in ieder geval geen reden voor opgetogenheid.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veeboer

  Dat het quotum er in 2015 er af gaat is noodzakelijk. Blijven subsidiëren werkt niet goed. Ook houd men de ontwikkeling tegen. We moeten werken aan kostprijsverlaging. Nu weten we tenminste waar we aan toe zijn.

 • no-profile-image

  Govert

  Hulde voor de analyse van Henk Dokter en wat 'n mooie typering: stuiterlanding!
  De quotumuitbreiding is in grote lijnen wat Fischer-Boel in het voorjaar reeds voorstelde en we in Nederland te mager vonden. De vetformuleaanpassing was een wens, ingebracht door andere landen.Gerda Verburg en lobbyist Albert-Jan Maat hebben niks in de melk te brokkelen gehad.We blijven met 'n overspannen quotummarkt zitten waar de hoogte van de superheffing de quotumprijs dicteert en niet de melkprijs.

 • no-profile-image

  vd Berg

  Wat een kneus die Henk Dokter
  meer koeien houden met een lagere
  melkprijs betekent meer werk
  en werk is niets waard ,want er heeft nog nooit in de krant gestaan werk gestolen
  portemonnee gestolen wel.
  dus alleen je portemonnee moet
  groeien en niet je werk m.a.w.
  geen quotum verruiming.

 • no-profile-image

  albert jan

  zo lang als het quotum de beperkende factor blijft zal er geen sprake zijn van een zachte landing.

Of registreer je om te kunnen reageren.