Rundveehouderij

Achtergrond

Managers en ezels

Personeel mag je niet afbeulen. Ook niet in Kazachstan. Geef de medewerkers dus een ezel met kar om de melk te vervoeren.

Zoals bekend begeleid ik regelmatig een melkveebedrijf met 400 koeien in Kazachstan. De kalveren worden daar verzorgd door twee vrouwen. Ik zie ze keer op keer zeulen met een vat op een karretje. Daarin zit afwijkende melk die ze aan de kalveren voeren.

Ik schat dat in dat karretje 150 liter melk gaat. Het trekken ervan gaat niet makkelijk, want de wielen zijn van ijzer en niets is hier verhard op de bedrijven.
Ik vind dat je mensen niet zo mag afbeulen, dus heb ik er bij het management op aangedrongen hun werk wat te verlichten. Het management investeerde daarna flink in mechanisatie: voor krap €50 is een ezel met een opleggertje aangeschaft om het slepen met de melk te vergemakkelijken. In de praktijk luistert het ezeltje prima naar de beide dames.

Managers testen ezel met kar

De managers hebben die ezel mét aanhanger gekocht en wilden deze ook uittesten. In de groep droge koeien had een koe net gekalfd. De twee heren zouden dat kalf wel even met ezel en kar ophalen. Hek open, ezel en kar naar binnen en een van de managers stuurde de ezel met kar op het kalf en de koe af.

Direct begon daar het uittesten van de garantie op ezel en kar. De koeien hadden nog nooit een ezel gezien. De pasgekalfde koe werd dus eerst bang en daarna kwaad toen dat vreemde gespuis almaar dichterbij kwam. De koe viel de ezel aan, waarna de laatste van schrik opsprong. Ezel en kar vlogen door de lucht. De manager wist niet wat hij van schrik het eerst moest doen: angstig piesen of eerst maar over het hek wegvluchten. Volgens de stalmedewerkers deed hij beide tegelijk.

Door al het tumult en geschreeuw begonnen de andere koeien zich er ook mee te bemoeien. Zowel de ezel als de kar waren onzichtbaar tussen al die koeien. Het ezeltje is er gelukkig levend tussenuit gekomen. Geluk bij een ongeluk: de pasgekalfde koe had geen hoorns, anders zou het arme ezeltje nog deerlijk gewond zijn geraakt. De kar was wel kapot. Onderdelen ervoor waren moeilijk te krijgen, dus is het wagentje twee weken uit de running geweest.

Helaas heb ik dit voorval zelf niet zien gebeuren. Maar de werknemers hebben me alles verteld. We hebben er smakelijk om gelachen.

Verstand van koeien

Enkele dagen later vroeg ik de managers of ze het alsjeblieft nog een keer wilden doen, zodat ik wat foto’s kon maken. Als blikken konden doden, was ik nu een lijk geweest. Ik ben daarna maar grijnzend weggelopen. De eikels. Je weet dat zoiets niet kan, als je wat verstand hebt van koeien.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.