Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Luzerne goed en aan de prijs

We hebben de derde snee luzerne binnen en die brengt een recordprijs op. Het land kan nu worden bewerkt, maar dat gaat met moeite.

Eindelijk is de derde snee luzerne ook binnen. Het heeft dit keer lang geduurd. Niet dat het gewas niet wilde drogen. Nee, eerst was het wachten op de loonwerker, wat natuurlijk logisch is, want iedereen wil tegelijk oogsten. Daarna was het gewas te droog. Want waar we een paar weken geleden nog hoopten op droge wind, hebben we er nu te veel van gehad. Door de wind hadden we namelijk een heel lage luchtvochtigheid. Overdag kwam die niet boven 12 procent en in de nachten niet hoger dan 25 procent. Dit keer hoopten we dus op dauw. Want als je luzerne te droog ga balen, verlies je heel veel blad. Bij een buurman verderop scheelde dat rond de 90 kilo per baal.

Over op grote balen

Alle andere jaren maakten we kleine baaltjes die naar een broer van Gerard gaan, die maar anderhalve kilometer van ons woont. Zijn land grenst het onze. Nu wilde hij grote balen hebben, van 120 x 90 centimeter, omdat hij het hooi op een andere manier vervoedert. Hij wilde het daarom graag vochtiger hebben, dus onze loonwerker heeft een inkuilmiddel door de luzerne gedaan, zodat hij de balen vochtiger kon maken.

Maar voordat dit kon gebeuren moest er eerst gewierst worden. Er moesten twee rijen bij elkaar worden geharkt, anders wilden ze het niet balen. Dit opharken is gedaan met een Valmet-tractor, en daar gelijk achteraan kwam een Fendt met de balenpers. Het was een mooi gezicht.
De balen wogen ruim 1600 lbs, goed 700 kilo. De opbrengst kwam op ruim een ton per acre (2,5 ton per hectare), wat normaal is.
De prijs voor de derde snee luzernehooi, die van een heel goede kwaliteit is, ligt dit jaar op een recordhoogte van $200 per ton. We hebben nog nooit zo’n prijs gehad.

Diepwoelen

Nu het hooi van het land was, hebben we een stuk van 20 acre kunnen laten bewerken door een loonwerker. Dit gebeurde met een John Deere 9200 met een subsoiler, een combinatie van een diepwoeler die de grond zo’n 45 centimeter diep bewerkt en een schijveneg. Daarachter zit dan nog een gewone eg, om het perceel zo egaal mogelijk te maken. De trekker heeft er een flinke dobber aan, want we hebben zware kleigrond.
Toch wil je het land ook weer niet te fijn wegleggen. We hebben namelijk vaak harde wind, en dan gaat het heel erg stuiven. Het gebeurt dan ook nog wel eens dat de boeren opnieuw het land op moeten om dit stuiven te stoppen.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  tonny schipperen

  hallo hennie
  ik heb jouw verhaaltjes gelezen en zag dat jullie ook in het hooi en stro gebeuren zitten in canada.
  ik werk voor een nederlands bedrijf wat zijn marktaandeel wil verbreden naar canada (in het hooi en stro gebeuren) en we zoeken nog nieuwe dealers op dat gebied.
  wij zijn te vinden op meijer holland bv

Of registreer je om te kunnen reageren.