Rundveehouderij

Achtergrond 245 x bekeken

Luidruchtige verkiezingen

We hebben verkiezingen gehad. Een nieuwe burgemeester is gekozen. Het was weer een luidruchtige campagnetijd. Nu maar kijken of het iets uitmaakt.

Begin oktober waren er in heel Brazilië gemeentelijke verkiezingen. Iedereen -stemmen is hier vanaf 18 jaar voor iedereen verplicht - moest stemmen voor een nieuwe burgemeester en locoburgemeester en voor een van de in onze gemeente in totaal 47 kandidaat-wethouders.

Propaganda

1 augustus begon de verkiezingscampagne, voor propaganda mochten de remmen los. En zoals je de televisiebeelden in Nederland kent, van een verkiezingsstrijd in Latijns-Amerika, zo gaat dat hier ook: luidruchtig, euforisch en vooral druk.

Fanatisme en toeterende auto’s

Holambra was behangen met rood en geel van de partijvlaggen en posters van de kandidaat-burgemeesters en -wethouders. Elk weekend waren er op het dorpsplein luide, verhitte en soms zelfs oorverdovende verkiezingsbijeenkomsten waarop de kandidaat-burgemeesters hun plannen presenteerden. Meestal ging daar een met vlaggen wapperende en toeterende auto-optocht aan vooraf. Wij wonen 3 kilometer van het dorp af, maar als de wind onze kant op stond, konden wij de gedane beloften thuis volgen.
Het waren drukbezochte bijeenkomsten. Als het om politiek gaat, gaat het hier in de gemeente best fanatiek. Toch zijn er op zo’n bijeenkomst net zo goed veel mensen die er vooral naartoe gaan om gewoon lekker voor niks wat te gaan drinken.

Geluidswagens

Tussendoor werd Holambra dagelijks overheerst door twee muziekwagens van de kandidaat-burgemeesters, waarvan het geluid door het dorp heen schalde, afgewisseld door de vele auto’s met geluidsboxen voor de verschillende kandidaat-wethouders.

Verkiezingsasfalt

En nu is het roer weer om. We krijgen een nieuwe burgemeester. Het vullen van de laatste gaten in de weg – het verkiezingsasfalt zoals wij dat noemen - en het aanleggen van een nieuwe groenstrook op de doorgaande weg van Holambra in de verkiezingstijd hebben de zittende burgemeester niet genoeg extra stemmen opgeleverd. Of de door de nieuwe burgemeester bij overwinning beloofde barbecues in elke wijk wel doorslaggevend zijn geweest? Je zou het bijna denken.

Weinig vertrouwen

Wat het beste is, ik weet het niet. Persoonlijk heb ik niet zoveel vertrouwen in de politiek. En ik denk dat het niet eens zo heel veel uit maakt wie er aan de macht is. Over het algemeen zorgen zij die in de politiek zitten eerst goed voor zichzelf: financieel, en de meest begeerde banen bij de gemeente gaan naar familie en vrienden.
Een oud-burgemeester van de megastad Sao Paulo heeft veel geroofd van de stad, maar bleef toch populair om zijn daden. Een uitdrukking hier is: ‘ele roube mas fais’, wat betekent: hij rooft, maar hij dóet iets.
Tja. We wachten maar af of de nieuwe gemeentebestuurders deze keer wél boven de corruptie staan, of dat het hier straks gewoon weer verder gaat zoals altijd.

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Of registreer je om te kunnen reageren.