Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Koeienschuur afgebrand

De schuur van mijn broer brandde afgelopen week af. Resultaat: 130 dode koeien en een grote puinhoop op het erf. De buurt heeft geholpen met opruimen, de nieuwbouw kan al beginnen.

Donderdagavond om elf uur kregen we nog telefoon van mijn ouders. Als ze zo laat bellen , moet er wel wat mis zijn. Dat klopte dus. Bij mijn oudste broer, die een melkveebedrijf heeft, stond de koeienschuur in brand. Mijn man Gerard is er gauw heen gegaan om te zien of hij nog kon helpen, bijvoorbeeld met de koeien er uit halen.

Maar helaas was er niets meer te doen. Alles stond in lichterlaaie. Het vuur moet al een tijdje gewoed hebben zonder dat iemand er iets van merkte.
De 130 koeien waren bijna allemaal naar het achtereind van de stal gegaan. Daar lagen ze op een hoop. Elders in de schuur leefden er nog wel wat, maar daar konden ze niet meer bij. Ze hebben het hek nog gauw opengedaan in de hoop dat er nog wat koeien uit zouden komen. Maar zoals gezegd, het was te laat.

Brand door slijpwerk

Mijn broer was die dag net begonnen om een shop (werkplaats) naast de koeienstal te bouwen. Daarvoor waren ze aan het slijpen geweest en er kwam een vuurspat op de schuur, hetgeen brand veroorzaakte. Die hebben ze ’s middags ook direct geblust. Het tin, dat hier tegen alle schuren aanzit, hebben ze er zelfs afgehaald zodat ze ook daaronder de brand konden bestrijden.
De gebouwen zijn hier allemaal van hout, dus als het eenmaal brandt gaat het heel hard. Ze dachten dan wel dat alles uit was, maar er moet dus ergens wat zijn blijven smeulen. Een brandweerman zei later ook nog tegen mijn man Gerard dat vuur soms dagen kan liggen smeulen en dan opeens weer hard oplaait.

Ongeveer 15 minuten voor de brand ontdekt is, was de vriendin van mijn neefje weggegaan. Ze had niets gezien of gehoord. Even later keek mijn schoonzus naar buiten en alles stond in lichterlaaie.

Blussen begon laat

Het was wel een half uur tot drie kwartier later voordat de brandweer eens begon te blussen. Dat hebben we hier al vaker gezien. Eerst moet ze komen, dan moeten de slangen uitgelegd worden en dan moet water gezocht worden, want er is altijd maar heel weinig voorraadwater in de bluswagen.
Ondertussen was de politie ook gearriveerd en die joeg tot ongenoegen van kijkers en helpers de mensen weg die geen directe familie waren. Maar het is hier in het buitengebied heel normaal dat je gaat kijken of je nog ergens mee kan helpen. Kun je dat niet, dan blijf je vaak als een teken van steun.

Opruimen

Ondertussen is er niet stilgezeten. Een hulpteam van ongeveer 45 mannen uit de buurt heeft zaterdag geholpen met opruimen. Wat opgeruimd kon worden, is gedaan. Alles is op hopen gereden, de tinnen platen, het oude ijzer van de ligboxen en het dode vee op een andere hoop. In de schuur stonden ook nog een trekker, voermengwagen, en een bobcat. Die zijn ook total loss. Niet alleen die 45 mannen waren zaterdag aan het werk. Een stel vrouwen zorgde voor koffie met koek, soep en bolletjes. De middag werd afgesloten met Heineken-bier, als dank van mijn broer.

Bekijk ook de video

Foto's: Hennie Klok

Bekijk ook de video

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. Rijkse

  Vreselijk zeg!! Gelukkig zijn er nog zoveel mensen die bereid zijn om te helpen opruimen. Zo blijkt maar weer: Een goede buur is beter dan een verre vriend... of niet?

 • no-profile-image

  riekie beijer-beijer

  Hallo.
  Dit is de schuur van zoon Evert van mijn broer Job Beijer.
  Wat een treurig nieuws.
  Sterkte.
  groeten tante riekie en oma gerard

 • no-profile-image

  Gerjan

  Gedupeerde, ik hoop dat jullie snel weer een nieuwe stal kunnen op bouwen, suces daar mee, maar ik wou nog even zeggen dat ik het super vind van de boeren rond om, echt geweldig

 • no-profile-image

  boer barkie

  Ook vanuit centraal ab sterkte. Ik moet er niet aan denken dat zoiets ons eens overkomt. En dikke thumbs up voor al die mensen die jullie hebben geholpen.

 • no-profile-image

  kees

  Wat een hel moet dat geweest zijn. Heel veel sterkte met de wederopbouw.

 • no-profile-image

  Marnix

  Beste familie Klok,

  heel veel sterkte met het verwerken en de afwerking van dit drama.
  Uit eigen ervaring weet ik eigenszins waar ik over kan praten omdat onze potstal in 2003 op soort gelijke manier in vlammen opging. Dit was vlak voor het stalseizoen en de paar dieren welke toen in en bij de stal aanwezig waren heb ik allemaal in veiligheid kunnen brengen.
  De ravage en geharrewar met verzekeringsmaatschappij omtrend de herstelwerkzaamheden staan mij nog fris in het geheugen.
  Succes met jullie afwikkeling en wederopbouw!

 • no-profile-image

  H.Hekman

  Ik weet van een boer die na het
  verbranden van zijn vee en boerderij
  zelfmoord pleegde.
  De impact van zulk een gebeurtenis
  is niet te bevatten.
  Dat ze hier na afloop bier gaan drinken
  en al weer praten over de herbouw
  is ook niet te bevatten.

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Een reactie op H Hekman. Mijn broer was er ook kapot van, maar je moet wel verder. En aangezien de winter elk moment kon invallen, moest er heel snel doorgegaan worden, met beton storten e.d. Anders kan je wachten tot de vorst uit de grond komt en dan is het vaak april-mei. Dan is het een jaar later voordat hij weer aan de gang is. En vergeet niet, het inkomen is ook weg.

  En over winter gesproken, die is er. Voor aankomende nacht moet het - 24 C worden met een harde wind van tot de 80 km per uur en ong. 25 cm sneeuw!! Resultaat, SNEEUWSTORM.
  Ik weet niet of je een beetje bekend ben met Alberta,Canada, maar de vorst kan hier tot 1 1/2 meter de grond in gaan.
  Waren ze 2 weken later begonnen met de herbouw hadden ze het helemaal kunnen vergeten.
  Zodoende was hij ook zo blij met de hulp van de buurt.

 • no-profile-image

  H.Hekman

  Is het klimaat van Alberta wel zo
  geschikt om vee te houden, gezien
  U uitleg over de heersende
  weersomstandigheden.

 • no-profile-image

  boer barkie

  Ja er is hier best vee te houden hoor. Zolang de beesten beschut zijn tegen de wind, een dik pak stro hebben om in te liggen, en voldoende voer hebben overleven ze die koude temperaturen best. Behalve de potstallen zijn alle stallen geisoleerd met natuurlijke ventilatie systeem. Bij ons word de stal niet kouder dan rond het vriespunt zonder verwarming. (ligboxen stal). Sterker nog, in de winter presteren de koeien het meestal het beste. Ze kunnen de koude beter hebben dan de hitte in de zomer.
  Maar wat een gezeur om dat potje bier, als alle buren hun eigen bedrijven in de steek laten om jou uit de stront te helpen is een potje bier wel verdiend vind ik hoor.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.